Lär känna våra fem fantastiska vinnare

  1. Mariaplatsen - Alva Fredriksson
  2. Vegaskolan/Råbyvägen - Disa Wester
  3. Galjevången/Tuna - Molly Schedin
  4. Tornavägen/Västgöta Nation - Theo Arfvelin
  5. Winstrupsgatan/Elverket - Rebecka Malmberg

Mariaplatsen - Alva Fredriksson

För mig är positiv energi något som människor utstrålar

alva_600.jpg

Namn: Alva
Ålder: 22 år
Bor: I Lund. Kommer från Stockholm och ska flytta till Holland.
Intressen förutom konsten: Har pluggat psykologi och har ett stort intresse för musik och matlagning.

Alvas designmotivering:
"För mig är positiv energi något som människor utstrålar. Det kan vara genom ord, närvaro eller i tanken. Det kan vara människor som man inte känner eller människor som står en nära. Motivet visar gult ifyllda siluetter av människor. I just detta fall är det människor som står mig nära - familj och vänner. Det fina är att siluetterna kan föreställa vilka människor som helst; de människor som just du upplever att de utstrålar positiv energi.

För mig är positiv energi också förknippat med sprakande färger. Därför har jag kombinerat de två komponenterna färg och människor för att illustrera positiv energi. Den gula färgen i siluetterna representerar energi och färgerna som strålar ut ur människorna representerar positivitet.Motivet är en påminnelse om att positiv energi finns bland oss hela tiden, även på de mest oförutsägbara platser."

Alva, hur kommer det sig att du sökte till ArtShacks?

Jag bor i Lund, nära en av nätstationerna som var med i förra årets ArtShacks. Jag tror att det var Fredriks. När jag fick veta att ni ska göra det i år igen så tyckte jag att det var superkul att söka själv. Jag är inte från Lund men flyttade hit för tre år sedan och jag tycker jättemycket om staden. Men nu kommer jag att flytta härifrån och börja plugga i Holland. Då tycker jag att det känns väldigt roligt att lämna kvar något i en stad som jag tycker väldigt mycket om..

Hur tänkte när du tog fram ditt motiv?
Jag utgick mycket från temat Positiv Energi. Redan från början var jag säker på att jag ville göra något på kombinationen människor och färg, något som stack ut. Det är människor som ger mig energi. Min familj, mina syskon och min pojkvän. De är positiv energi för mig!

Alva Fredriksson ny.jpg

Vegaskolan/Råbyvägen - Disa Wester

Positiv energi existerar i många former, men det som laddar mina batterier är naturen.

disa_600.jpg

Namn: Disa
Ålder: 21 år
Bor: Limhamn Malmö
Intressen förutom konst: Naturen, musik och lite hobbydans. Och så odlar jag i trädgården.

Disas designmotivering:
"Positiv energi existerar i många former, men det som laddar mina batterier är naturen. Jag tror det är en gemensam nämnare för många av oss, att fågelsång och gröna träd, särskilt efter en lång vinter, gör oss väldigt lyckliga! Att omge sig med saker som växer och kunna promenera längs lummiga gator har och har alltid haft en oerhörd effekt på mitt humör, och är något jag alltid återkommer till med tacksamhet...

Jag har därmed valt naturen som lekfullt motiv, och att hylla just vår fina lokala svenska flora och fauna i valet av blad, frukt och fågel! Rönn, päronträd, kastanj, magnolia, en rödhake, en skata och en nyckelpiga samspelar alla i ett och samma stora träd - så sitter ju allting, både vi och naturen ihop. Magnolia-blommorna fick också glödlampor, som en extra referens till hur vacker natur kan ge energi och glädje, och att bilden ju ska sitta på ett elhus!"

Disa, varför ville du söka till Art Shacks?

Det lät som en skithäftig grej och ingenting jag har gjort tidigare. Jag uppskattar själv att se konst på allmänna ytor, särskilt om det är ett halvdassigt område man går förbi ofta. Det är härligt med sådana förändringar. Att få vara del av att någon annan blir glad på sin morgonrunda. Det är häftigt att få måla något på så stort format.

Hur tänkte du när du tog fram ditt motiv?
Jag utgick ifrån vad som gör mig glad! Vad jag älskar att se - och det är naturmotiv. Det har jag mycket av i min konst i allmänhet. Jag ville använda det fina som vi har i vår natur i Sverige. En skata, en domherre och lite olika träd som jag passerar i min vardag. Och så då lamporna i blommorna som kopplar till att det ska sitta på en nätstation.
Det känns kul att mitt motiv passar där vid skolan.

Vad är din dröm med din konst?
Åh, det är så mycket! Jag testar på allt möjlight…keramik, husdjursporträtt, textiltryck. Jag vill fortsätta att utforska!

Disa Wester ny.jpg

Galjevången/Tuna - Molly Schedin

Motivet är lekfullt och glatt!

molly_600.jpg

Namn: Molly
Ålder: 19 år
Bor: I Lund. Kommer från Stockholm
Intressen förutom konst: Vara ute i naturen och med vänner.

Mollys designmotivering:
"Motivet är lekfullt och glatt. Det uppmuntrar lek och bus. Det är dessutom rätt enkelt, vilket passar den stora stationen."

Hej Molly! Varför ville du söka till Art Shacks?

Jag tycker att det är en jättejättekul grej att få möjlighet att få synas och få fram något man verkligen vill.

Hur tänkte du med ditt bidrag?
Temat var ju positiv energi så jag tänkte på lek och bus så därför har jag mina fåglar som klättrar runt i trädet och hänger.

Du har den största stationen! Hur känns det?
En utmaning så klart men jätteroligt!

Vad vill du göra med din konst i framtiden?
Jag vill bli grafisk designer eller möjligen illustratör.

Molly Schedin ny.jpg

Tornavägen/Västgöta Nation - Theo Arfvelin

Då och då behöver vi en paus i vardagen för att  tänka lite på oss själva.

theo_600.jpg

Namn: Theo
Ålder: 22 år
Bor: I Lund, kommer från Stockholm. Så jag är ny i Lund
Intressen: Industridesign men allra mest arkitektur.

Theos designmotivering:
"Positiv energi får vi inte när vi är stressade så ibland kan det vara bra att ta några steg tillbaka och varva ner lite. Vi behöver då och då få en paus i vardagen och tänka lite på oss själva.
Min tanke med denna design har varit att försöka med både färger och former framföra lugn, och därigenom positiv energi. De låga, mjuka bergen omringade av moln ska representera välmående."

Hej Theo, hur kommer det sig att du sökte till Art Shacks?

Jag tyckte det är supercoolt att man kan nå ut verkligheten med det vi gör i skolan, att få ut sin egen stil. Jag tycker det är kul att hålla på med datoranimerad konst.

Vad är tanken bakom ditt motiv?
Jag har kallat det för ”Lugnet” och det är för att jag vill framkalla lugn hos den som går förbi. Jag tror att lugnet är något som får oss att må bra och därmed framkallar positiv energi. Det har jag försökt framföra med mjuka former och moln.

Hur känner du inför platsen där du ska måla?
Jag tycker att det är en bra plats! Det är många som går förbi, bland annat många studenter vid Västgöta Nation.

Theo Arfvelin-2 ny.jpg

Winstrupsgatan/Elverket - Rebecka Malmberg

Det är andra året i rad som Rebecka sökte, och vann, ArtShacks!

rebecka_600.jpg

Namn: Rebecka
Ålder: 22 år
Bor: Lund men kommer från Växjö
Intressen förutom konst: Design, musik, vara ute i naturen och såklart, umgås med mina vänner.

Rebeckas designmotivering:
"Mitt designförslag ligger precis vid Juridicum, därför ville jag belysa Lund som studentstad och uppmuntra till studier. Därför gestaltar motivet en person som läser i ett hav av vackra böcker. Jag tycker det är viktigt att vi visar den positiva påverkan Lund har genom sina studier. Ur en av böckerna blomstrar det precis på samma sätt som en student gör och jag vill även uppmärksamma den fina växtligheten på taket. Färgerna är inspirerade från omgivningen av platsen."

Berätta Rebecka! Hur kommer det sig att du ville vara med ännu en gång – och hur känns det att vara dubbel vinnare?

Jag tyckte att det var så fantastiskt roligt förra året! Att få upp sin konst på stan, och att andra kan glädjas åt den, är en stor möjlighet. Jag tycker att alla vi som deltagit i tävlingen verkligen har vågat blotta oss med vår konst. Det uppmanar andra till att göra samma. Det tycker jag känns helt fantastiskt!

Är det något du lärde dig förra gången som du tar med dig in i årets ArtShacks?
Processen har sin gång. Det gäller framförallt att vara i nuet och uppskatta det. Denna gång ska jag bara njuta. Förra året var jag lite stressad men nu är jag lugnare.

Hur tänkte du när du tog fram ditt motiv?
Jag stod vid stationen, tittade runt och tänkte på alla studenter. Många verkade stressade. Jag ville skapa ett lugn i studierna och funderade på var intresset för studier väcks. Det är när man sitter och läser eller pratar med folk, folk lär ju sig genom böcker. Så på något sätt vill jag uppmärksamma hur fin påverkan Lund har på människor, att man verkligen får lära sig här. Så fort man flyttar hit och börjar plugga utvecklas man som person. Man får upptäcka vem man själv är.

Vad är ditt mål med din konst generellt
Mitt mål är att påverka människor. Jag involverar människor i min konst. Jag vill att folk ska känna något med min konst.

Rebecka Malmberg ny.jpg

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon