Kunder & projekt

Med solceller på taken blev föreningen 75 % självförsörjande

I västra delen av Eslöv, ut mot Västerdala, ligger bostadsrättsföreningen Eslövslantmannen. Här finns totalt 13 radhuslägenheter byggda under 2007. En ganska vanlig BRF kan tyckas, men en snabb titt visar på något annat. Samtliga tak är nämligen täckta av solceller av senaste generationen. Den nya anläggningen kom på plats i mitten av maj och producerar nu ren solel som ska göra hushållen självförsörjande under en stor del av året.

Jan och Aina Nilsson tar emot i sin grönskande trädgård för att berätta om den nya solcellsanläggningen. Jan är ordförande i föreningen sedan ett antal år och ser solceller som en satsning på framtiden Dagen kunde inte vara bättre vald. Himlen är klarblå, fåglarna kvittrar och panelerna producerar el för fullt.

Hur kommer det sig att ni bestämde er för solceller?
Det hela började med ett styrelsemöte för drygt tre år sedan, berättar Jan. Vi satt och spånade på hur föreningen skulle kunna bli mer attraktiv och kom fram till att solceller var en bra lösning. Med solceller skulle vi både bidra till en bättre miljö och få ner elkostnaderna för våra medlemmar.

Under den första månaden har produktionen legat på över 50 kWh per dag även om det under molniga dagar gått ner till 20 kWh.

Jan och Aina känner sig nöjda med sin nya solcellsanläggning. – Redan efter en månad kan vi se att det här har varit en bra investering förklarar de samstämmigt.

Och kalkylen visade att ni kunde få ner energikostnaderna?
Ja, det var inget snack om saken. Uträkningen visade att varje hushåll skulle gå plus med cirka 10 000 kronor per år. Detta tack vare minskade elräkningar i kombination med intäkter från försäljning av överskottsel.

Kan du förklara hur ni la upp finansieringen?
Kort kan man säga att föreningen har betalat installationen. Detta finansieras genom att alla fått en förhöjd månadsavgift, men intäkterna från överskottsförsäljningen och lägre elräkningar kompenserar detta med råge.

Hur fungerar det här med att sälja el?
Under soliga dagar producerar solcellerna ofta mer el än vad hushållen behöver. Eftersom vi inte har några lagringsbatterier säljer vi överskottet vidare till Kraftringen. Upplägget är väldigt enkelt och allt sker automatiskt.

Jan visar hur han kan följa sin produktion i realtid. – Alla medlemmarna är väldigt nöjda både med installationen och med den hjälp vi fått från Kraftringen.

Hur mycket el kommer anläggningen att producera?
Alla husen ligger i söderläge, det är idealiskt på så sätt. Därför beräknar vi att varje hushåll kommer att få upp till 75 % sitt årsbehov tillgodosett av anläggningen.

Vad gjorde att ni valde just Kraftringen som leverantör?
Vi bestämde oss tidigt för att satsa på ett solitt och pålitligt bolag. Flertalet av oss hade också Kraftringen som elhandelsleverantör sedan tidigare. Viktigt var även att vi redan från början fick ett gott inryck av Kraftringens kontaktperson Anders Ekne. Anders har visat lugn och saklighet. Han är kunnig och hjälpsam och har verkligen funnits med under hela processen.

Hur tycker ni installationsarbetet fungerat?
Jag måste säga att montörerna var mycket proffsiga och trevliga. Arbetet påbörjades den 26 april och efter drygt fyra veckor var allt monterat och klart, trots en del helger mitt i allt.

Hur har anläggningarna fungerat den här första tiden?
Allt har gått bra. Enda undantaget är två anläggningar som haft vissa ingångskörningsproblem. Helt plötsligt slutade de att producera. Men då ringde vi Anders från Kraftringen och nu fungerar allt som det ska.

Har du någon rekommendation till andra BRF:er som funderar på solceller?
Det här är ett stort beslut som handlar om mycket pengar. Medlemmarnas pengar. När man som styrelse tar sista beslutet gäller det därför att känna sig trygg. Då gäller det att gå lugnt fram och göra de undersökningar som behövs. Vi kom fram till att solceller var det enda sättet för oss att spara in så här många kWh. Att det här en bra investering det kan vi fastslå redan efter en månad, säger Jan.

Samtliga 13 radhuslägenheter i BRF Eslövslantmannen har fått solceller på taken. En positiv investering både för miljön och plånboken. 

Faktaruta

Förening: BRF Eslövslantmannen i Eslöv
Producerar solel sedan: Mitten av maj 2019
Anläggningsstorlek/hus: 8,85 kW
Produktion/hus: Cirka 8 200 kWh/år
Självförsörjandegrad under året: Cirka 75 %
Beräknad återbetalningstid: 10 år

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon