Veckans prisanalys - elprisprognos och marknadsöversikt

Veckans prisanalys
Energimarknaden påverkas av såväl väder som världspolitik. I början av varje vecka summerar vår energiexpert Marie Liljewall veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.
Högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal, eller för dig som av andra skäl vill ha koll på vad som påverkar energikostnaderna.
Detta hände under juni månad
Elanvändningen i juni var lägre i Nord Pool området och samtliga svenska elområden jämfört med maj. I Nord Pool området användes 26,7 TWh (-2,6 TWh jämfört med föregående månad). I Sverige användes 9 TWh el (-0,8 TWh). En förklaring till den lägre elanvändningen under juni är att utomhustemperaturen var högre jämfört med månaden innan. De genomsnittliga månadspriserna på el var lägre i juni i samtliga svenska elområden jämfört med föregående månad. Rörligt månadspris i elområde 4 var ca 61 öre/kWh vilket är ca 15 öre lägre än i maj och också ca 15 öre lägre än under juni 2024. Månadsmedelpriset för juni i elområde 4 är betydligt lägre än var det var under 2022 då det högsta priset någonsin noteras. Priset är nu på omkring samma nivå som de var under maj 2018 och 2019, dvs innan pandemin och kriget i Ukraina. Det högsta timpriset i Sverige under juni inträffade i elområde 4 onsdagen den 11 juni kl. 20-21 då priset var 231,7 öre/kWh*. Det lägsta elpriset under juni inträffade lördagen den 21 juni kl. 14-15 även det i elområde 4 som då var –28,1* öre/kWh. I juni 2025 uppstod timmar med negativa elpriser i elområde 4 under 89 timmar.
*Elpriserna sätts på den nordiska elmarknaden Nord Pool bl.a. för elområde 4 (SE4). Till dessa elpriser tillkommer olika avgifter, elskatt, moms och elnätsrelaterade kostnader.
Sammantaget blev juni 2025 tämligen normal vad gäller temperatur (i jämförelse med normalperioden 1991–2020). Men eftersom många junimånader på senare tid har varit varmare än normalt var det ändå på många håll den kyligaste junimånaden sedan 2015 eller 2017.
Varmare luft etablerade sig över landet i samband med ett högtryck som växte in från den 11 juni och den 14 och 15 juni hade vi temperaturöverskott i nästan hela landet. Den 15 var också dagen då årets dittills högsta temperatur i landet uppmättes med 29,9° i Målilla i Småland. När högtrycket sedan bröts ner fördes också portioner med svalare luft in över landet. I sin helhet blev juni 2025 torrare än normalt i Götaland och framförallt i sydöstra Götaland samt i Stockholms län. Men det räcker generellt att gå tillbaka till 2024 eller 2023 för att hitta en torrare junimånad.
I Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen blev det blötare än normalt. Storlien i Jämtland hade sin blötaste junimånad sedan 1962.
I samband med åskskurar den 1 juni uppmättes 43,4 mm under ett dygn i Herrljunga i Västergötland. Juni var blåsig, framförallt i Götaland där vi inte har haft en så blåsig junimånad sedan 2017.
I Sverige var elproduktionen 10,6 TWh (-1,1 TWh) och samtliga kraftslag har producerat mindre än under föregående månad vilket är normalt då elbehovet är lägre under sommarhalvåret.
Elproduktionens under juni fördelas enligt följande: Kärnkraft 30%, vattenkraft 39%, vindkraft för 25% av elproduktionen och övriga kraftslag 6%. Det är framför allt vattenkraft som producerat mindre under juni.
Utvecklingen av de fossila bränslepriserna i form av kol, naturgas samt utsläppsrättspriserna är av stor betydelse för elmarknaden eftersom de påverkar de rörliga kostnaderna i fossilbränslebaserade kraftverk. De senaste veckornas utveckling på de globala energimarknaderna har präglats av konflikten mellan Israel och Iran. Jämfört med maj steg det genomsnittliga månadspriserna för gas, kol och utsläppsrätter under juni. Månadsmedelpriset på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden för TTF M1 (med leverans nästa månad) var 37 EUR/MWh i juni (+1 EUR/MWh). För kol blev priset 103 USD/ton (+6 USD/ton) och på utsläppsrätter var priset 73 EUR/ton (+2 EUR/ton).
På kort sikt påverkar den ekonomiska utvecklingen elmarknaden på åtminstone två olika sätt. För det första leder en minskad ekonomisk aktivitet till att efterfrågan på el minskar genom att näringslivet och framför allt industrin producerar mindre varor och tjänster men även att hushållens konsumtionsutrymme minskar. För det andra innebär en försämrad ekonomi i regel ett tryck nedåt på bränslepriser som kol, gas och råolja vilket i sin tur påverkar elpriserna i Sverige och Europa. Juli ser ut att bjuda på växlande väder med en hel del nederbörd i Skandinavien, medan södra Europa plågats av värmeböljor med störningar i elproduktionen som följd. En fortsatt volatil omvärld med både geopolitisk oro kring fredsavtal eller ej i Ukraina samt makroekonomisk oro med Trumps utspel kring tullar eller ej har fortsatt skaka om den finansiella världen. Vi tror på fortsatt låga priser under juli men med en viss oro för tilltagande prisområdesskillnader inom landet. Bortfall av stora kärnkraftverk påverkar vanligen överföringskapaciteten i elnätet och då kan det bli höga priser i det dåligt balanserade elområde 4.
För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och flytta elanvändningen under dygnet går det att dra fördel av sitt timprisavtal.
Nettoexporten från Sverige uppgick till 2,2 TWh under juni, vilket var marginellt lägre än föregående månad. Under årets första sex månader har Sverige nettoexporterat 16,8 TWh vilket kan jämföras med första halvåret 2024 då den var 15,1. För närvarande (7:e juli) exporterar Sverige ungefär 2800 MW effekt till våra grannländer. Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till? Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.

Timpris blir kvartspris - så påverkas du
I juni 2025 ändras elmarknaden – elpriset sätts då var 15:e minut i stället för varje timme. Här får du veta varför förändringen sker, vad den innebär för dig som elkund och hur du kan anpassa din elanvändning smartare.
Läs mer om förändringen