Så arbetar Kraftringen med solcellsparker
Under hösten 2022 invigdes Kraftringens första markbaserade solcellspark i Forsby, strax söder om Klippan. Solparken förärades nyligen Solenergipriset och blev utsedd till Årets solpark 2023.
Läs mer om solparken i Forsby här
Sveriges elanvändning förväntas fördubblas till 2045 och redan idag är behovet av mer elproduktion i södra Sverige redan högt. Energislag står inte emot varandra, utan satsningar behövs inom alla områden där vi kan tillföra mer el till energisystemet.
Kraftringen har länge arbetat med anläggande av solcellsanläggningar på tak, vilket vi kommer fortsätta med. Med siktet inställt på att producera mer solel från markbaserade solcellsanläggningar, så kallade solparker, kommer vi på kort tid kunna tillföra större mängder förnybar el till södra Sverige. Det kommer i sin tur komplettera produktion från kraftvärmeverk och vindkraftverk som producerar mindre el under sommarhalvåret.
Kraftringen-koncernen har flera roller för att öka elproduktion från solparker, som vi arbetar med parallellt:
- Elproducent: Kraftringen Energi ökar produktionen av solel i södra Sverige genom att investera i egna solparker. Fokus ligger i våra ägarkommuner (Lund, Eslöv, Hörby och Lomma) och elnätsområden.
- Nätägare: Kraftringen Nät och Skånska Energi Nät ansvarar för att ansluta produktionsanläggningar till elnätet. Vid intresse för att ansluta en solpark kan anlutningsindikationer ges och därefter nätutredningar genomföras.
- Elhandlare: Kraftringen Energi köper solel från solparker som ägs av andra aktörer och säljer vidare till sina elhandelskunder.
- Balansansvarig: Kraftringens delägda dotterbolag Modity Energy Trading hanterar prognoser och balansansvar för produktionsanläggningar mot Svenska Kraftnät.
- Kunskapsspridare: Genom att dela med oss av vår kunskap kan andra aktörer lättare komma framåt i sina egna solparksambitioner.
Stor satsning på nytt kraftvärmeverk år 2028
Inom Kraftringen satsar vi stort på ökad elproduktion från biobränsle och planerar att driftsätta ett nytt kraftvärmeverk i Örtofta år 2028. En investering på ca 2,5 miljarder kronor som även kommer producera fjärrvärme. Vi har utöver det fattat beslut om att satsa en miljard på utbyggnad av elproduktion från sol- och vindkraft.
Markanvändningen är en viktig fråga för oss och lokalisering av solparker ska väljas så att man använder marken på ett smart sätt. Att kombinera betesmark för får med en solcellspark går alldeles utmärkt. Solparker kan också bidra till en ökad biologisk mångfald genom att man skapar födo- och boplatser för smådjur och insekter. Genom att underlätta för viktiga pollinatörer såsom vilda bin, fjärilar och blomflugor, gynnas skördarna på omkringliggande marker.
Läs mer om våra pågående solparksprojekt här.