Möllegården och Giraffen

I anslutning till forskningsanläggningarna på Brunnshög och Science Village Scandinavia ligger Möllegården, en gård som tidigare fungerade som bostad för de möllare som arbetade på stubbamöllan precis intill. Bredvid gården ligger hybridkraftverket Giraffen som förser Möllegården med energi.

Den gamla möllegården har renoverats av Science Village Scandinavia. Nu fungerar gården som konferenslokal och det finns planer på att gården i framtiden ska bli ett café. Möllegården var det första byggprojektet i forskningsbyn som nu håller på att växa fram mellan forskningsanläggningarna på Brunnshög.

Bredvid gården står hybridkraftverket ”Giraffen” som är utvecklad av InnoVentum och ägs av Kraftringen och Science Village Scandinavia. På Giraffen finns både solceller och ett vindkraftverk och den producerar cirka 14 000 kilowattimmar el per år. Tack vare Giraffen drivs Möllegården till stor del med lokalt producerad el från sol och vind! Gården blev dessutom 2019 den första anläggningen att kopplas in på Kraftringens lågtempererade fjärrvärmenät - världens största! Det betyder att Möllegården kan värmas med tillvaratagen värme från MAX IV, ett fint exempel på hur vi tillsammans jobbar mot det hållbara samhället. Läs mer om det lågtempererade fjärrvärmenätet här.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon