44 tävlande bidrag klara inför Spänningssökarna 2023

Även 2023 slås rekord i antalet tävlande klasser i den årliga tävlingen Spänningssökarna. 48 skånska klasser i årskurs 9 har under tidig höst deltagit i att göra experiment i Vattenhallen på Lunds Tekniska Högskola, LTH, i Lund. 44 tävlingsbidrag har nu skickats in till tävlingen.

Kraftringen och medarrangören Vattenhallen på LTH arrangerar tävlingen Spänningssökarna för klasser i årskurs 9 i Skåne. Syftet med tävlingen är att öka ungdomarnas nyfikenhet på och kunskaper om energi och miljö, och på så sätt bidra till att fler intresserar sig för och på sikt söker sig till energiområdet som arbetsmarknad.

Energi från trakten
Varje år har tävlingen ett specifikt tema. Temat 2023 är Energi från trakten. Klassernas uppgift är att på ett kreativt sätt ta fram nya lösningar på framtida utmaningar. De tävlar sedan mot varandra genom presentationen av den idé de tagit fram.

I år deltar klasser från följande kommuner i tävlingen:
Kävlinge
Lomma
Lund
Staffanstorp
Svalöv

Sms-röstning
Alla tävlingsbidrag kommer att läggas upp på Spänningssökarnas egen webb, www.spanningssökarna.se fredagen den 13 oktober. Måndagen den 16 oktober, mellan klockan 15.00-21.00 finns det möjlighet att gå in och sms-rösta på de bidrag man vill skall komma vidare i tävlingen. De tio bidrag som får flest röster går sedan vidare i tävlingen.

Viktiga datum framåt
* 18 oktober
Kraftrådet (studenter från LTH och Lunds universitet) sammanträder. Kraftrådet har i uppdrag att välja ut sju finalister som går vidare till final i november.
Sex finalister ska komma från de tio bidragen som röstades vidare via sms-röstningen den 16 oktober. Kraftrådet har även möjlighet att välja ut en finalist bland de bidrag som inte gick vidare via sms-röstningen. Totalt väljer Kraftrådet hur som helst ut sju finalister som går vidare till final.
* 20 oktober-20 november
Förberedelsetid för finalklasserna.
* 25 november
Final i Spänningssökarna i Arenan i Lund.

För mer information:
Linda Ahlman, projektledare Spänningssökarna, Kraftringen, linda.ahlman@kraftringen.se
Pressjour: 010-122 70 80.

Även 2023 slås rekord i antalet tävlande klasser i den årliga tävlingen Spänningssökarna. 48 skånska klasser i årskurs 9 har under tidig höst deltagit i att göra experiment i Vattenhallen på Lunds Tekniska Högskola, LTH, i Lund. 44 tävlingsbidrag har nu skickats in till tävlingen. Kraftringen och medarrangören Vattenhallen på LTH arrangerar tävlingen med syfte att öka intresset för energiområdet.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon