Södra verket i Lund lyses upp på första advent

Om ett år skall Klostergårdens lokaltågstation i Lund stå klar, vid sidan av den anrika produktionsanläggningen Södra verket.
Som en markör för området kring den kommande tågstationen och för att uppmärksamma byggnaden, kommer Södra verket att lysas upp av en konstinstallation, Värmen, formgiven av konstnär Åsa Wirling och arkitekt Åsa Nyberg. Från första advent den 27 november 2022 och inledningsvis till och med januari 2023 kommer Södra verket att vid ett antal tillfällen lysas upp med hjälp av energieffektiva ljuskällor.


Södra verket är en produktionsanläggning på Klostergården i Lund. I anläggningen har det till för några år sedan producerats fjärrvärme i tre förbränningspannor. Idag är anläggningen en knutpunkt för de södra fjärrvärme- och fjärrkylanäten. På Södra verket sker produktion av fjärrkyla och återvinning av värme från Källbys reningsverk. Byggnaden, som uppfördes år 1964-65, är ritad av lundaarkitekten Hans Westman.

- Det är roligt att på det här sättet uppmärksamma Södra verket - den vackra byggnad som arkitekten Hans Westman ritade på 1960-talet. Samtidigt blir Södra verket ett nytt blickfång för de som reser till och från Lund med tåg. Upplysningen av Södra verket kommer att ske med energieffektiva LED-lampor. Ursprungstanken för framtiden är att Södra verket skall lysas upp alla kvällar med tanke på tryggheten i området, men givet rådande energisituation görs upplysningen inledningsvis på valda dagar. Vi börjar med upplysningen den första advent och fortsätter sedan vid ett antal tillfällen till och med januari till att börja med, säger Ulf Luvö, fastighetsansvarig vid Kraftringen.

- Genom den nya lokaltågstationen kommer Södra verket i en helt ny kontext. Värmen kommer att lysa upp station Klostergården och bidra till en tryggare och mer attraktiv stadsmiljö för resenärer och förbipasserande. Konstverkets utformning annonserar stationsläget på håll och gör att stadens södra kant accentueras, säger Åsa Nyberg, arkitekt, Lunds kommun.

Installationen, Värmen, består dels av en upplysning inifrån byggnaden, dels av två färgglada ringar, Kraftringar, som kommer att lysa runt varsin skorsten på byggnadens tak. Vid premiärtändningen av installationen kommer inte ringarna att vara på plats, utan de tillkommer något senare. Konstnär Åsa Wirling och arkitekt Åsa Nyberg har formgivit installationen. Idén utvecklades i samband med detaljplanearbetet för fyrspåret och station Klostergården.

- Värmen är inspirerad av Hans Westmans färgformspråk och hans mångfacetterade arbete som arkitekt. I Värmen rör sig ljuset inne i Södra verket och symboliserar en långsam andning. Ljuset, som har en magentaröd kärna, skiftar mellan olika varma toner i korallrött, orange och gult. Inne i Södra verket finns olika rörelement som belyses av installationen, och sammantaget blir det som ett måleri, säger konstnär Åsa Wirling.

FAKTA:
Södra verket, vid Klostergården i Lund, kommer att lysas upp under adventssöndagarna 2022, på jul- och nyårsafton, och därefter på lördagarna under januari 2023 till att börja med.
Den första upplysningen sker vid skymningen, strax efter klockan 15.30, på första advent, söndagen den 27 november.

Kontakt:
Ulf Luvö, fastighetsansvarig, Kraftringen: ulf.luvo@kraftringen.se
Åsa Nyberg, arkitekt, Lunds kommun: asa.nilssonnyberg@lund.se
Åsa Wirling, konstnär: tfn: asa.wirling@ownit.nu
Presskontakt Kraftringen: 010-122 70 80

Om ett år skall Klostergårdens lokaltågstation i Lund stå klar, vid sidan av den anrika produktionsanläggningen Södra verket.
Som en markör för området kring den kommande tågstationen och för att uppmärksamma byggnaden, kommer Södra verket att med hjälp av energieffektiva ljuskällor lysas upp av en konstinstallation, Värmen, formgiven av konstnär Åsa Wirling och arkitekt Åsa Nyberg.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon