Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik i Eslöv, för att göra tillagningen av mat helt fossilfri. En satsning som minskar företagets koldioxidutsläpp med 15 000 ton per år. Tillsammans med Kraftringen har Orkla redan inlett arbetet. Den nya energianläggningen beräknas vara klar till 2025.

- Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck, säger Henrik Julin, vd, Orkla Foods Sverige.

Eslöv är näst på tur när Orkla Foods Sverige gör all sin livsmedelsproduktion fossilfri i Sverige. Sedan tidigare är redan företagets anläggning i Kumla fossilfri.

Orklas anläggning för livsmedelsproduktion i Eslöv är en av Sveriges största livsmedelsanläggningar. Här tillagas färdigmat, bland annat Felix köttbullar och Paulúns enportionsrätter, växtbaserad mat som t ex Anamma färs, och grönsaker, bland annat Felix potatisprodukter och inlagd gurka. Varje år tillagas 58 000 ton mat för både den svenska marknaden och för export.

- Vi är väldigt glada över att kunna sätta igång arbetet med en förnybar energianläggning här i Eslöv och att vi inom tre år räknar med att ha en helt fossilfri tillagning av mat här, säger Stefan Olsson, fabrikschef Orkla Eslöv.

En fossilfri energianläggning beräknas minska koldioxidutsläppen med ytterligare 15 000 ton per år.

Orkla har redan nu inlett arbetet med en analys av vilket energislag som ska användas och hur den nya anläggningen ska utformas. Som samarbetspartner i det arbetet har Orkla valt Kraftringen.

- Vi är glada över att kunna stötta Orkla i Eslöv – ett centralt livsmedelsföretag i vår region – på deras positiva hållbarhetsresa. Tillsammans tar vi ett viktigt steg i energiomställningen, samtidigt som vi bidrar till att forma ett mer modernt energisystem, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef, Kraftringen.

Den nya energianläggningen beräknas vara klar under 2025.

Sedan tidigare är den el som Orkla Eslöv använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.

*Orklas mål är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet.

Fakta Orkla Eslöv

  • I Eslöv ligger Orklas stora center i Sverige för tillagning av färdigmat, vegansk mat och grönsaker.
  • Här arbetar 450 personer med att koka, fritera och lägga in 58 000 ton mat.
  • Eslöv är idag den ledande anläggningen i Sverige när det gäller industritillagning av växtbaserad mat. Här tillagas växtbaserade produkter för välkända varumärken som Anamma, Felix, Frankful och Natúrli.

Utöver växtbaserad mat tillagas färdigmat som t ex Felix krögarpytt, Felix köttbullar, en-portionsrätter och soppor för Felix och Paulúns och grönsaker som t ex Felix potatisbullar, Felix pommes och Önos gurka i Eslöv.

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik i Eslöv, för att göra tillagningen av mat helt fossilfri. En satsning som minskar företagets koldioxidutsläpp med 15 000 ton per år. Tillsammans med Kraftringen har Orkla redan inlett arbetet. Den nya energianläggningen beräknas vara klar till 2025.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon