Ny utbildning i Lund för bristyrke

Under en längre tid har det funnits en brist på drifttekniker. Vilket är en stor utmaning både för Kraftringen och branschen i stort. För att få till en förändring har Kraftringen tillsammans med ett par andra energibolag ingått ett samarbete med Folkuniversitet som idag har en utbildning för att bli drifttekniker inom kraft och värme i Karlstad. Samarbetet innebär att utbildningen utökas med en klass till i Lund.

Under veckorna 46-49 är studenterna ute på sin första praktikperiod. Två av studenterna gör sin första LIA-praktik på Kraftringen. Studenterna har sedan ytterligare tre perioder av praktik under sin utbildning.

– Vi har i dagsläget cirka 40 person som arbetar inom vår driftverksamhet och behöver kontinuerligt fylla på när våra anställda till exempel går på föräldraledighet eller går vidare till nya utmaningar. Det är väldigt positivt att en utbildning startar i vår region. Driftteknikerjobbet är ofta en språngbräda för att gå vidare till andra tjänster så det finns goda karriärmöjligheter internt, säger Bobby Odenhag

– Som drifttekniker arbetar du inom en bransch som har en samhällsviktig funktion. Utan värme och kyla klarar vi oss inte, och det kommer alltid att finnas ett behov av dessa produkter. Arbetsgivarna är ofta kommunalägda bolag vilket innebär trygga anställningar, säger Bobby Odenhag.

Arbetet som drifttekniker innebär tillsyn, övervakning och underhåll av kyl- och värmeanläggningar. På utbildningen lär sig studenterna hur processerna fungerar, vilka risker som finns och hur anläggningarna optimeras utifrån ett miljö- och klimatperspektiv.

Läs mer om utbildningen här: https://www.folkuniversitetet....  

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon