BMSL 9B vann 2019 års final av Spänningssökarna!

Söndagen den 24 november gick årets final av Spänningssökarna av stapeln! Elever, föräldrar och andra intresserade samlades för att heja på de sju finalisterna i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Vinnande bidrag i år blev ”Water U Waiting 4”, av klass 9B på Bilingual Montessori School of Lund.

Detta är åttonde året i rad som BMSL har klasser i final i Spänningssökarna. I årets tävling dessutom med två bidrag, där ”Air Beef” av klass 9A slutade på tredje plats.

-Jag är jättestolt över mina elever! säger Philippe Longchamps, arbetsledare och lärare i teknik, geografi och historia för båda klasserna. Vi börjar jobbar med teknik ur historiskt perspektiv i sjuan och avslutar med framtidens möjligheter i nian. Vi är tacksamma att få möjligheten att delta i Spänningssökarna, det ger oss en jättefin möjlighet att jobba ämnesövergripande enligt Skolverkets krav och ger eleverna möjlighet att tänka holistiskt.

-Jag kände direkt att det här var två vinnande idéer, fortsätter Philippe. Vi har varit med i Spänningssökarfinalen i åtta år och det är tredje gången vi vinner. Hälften av eleverna på scen har syskon som varit med i tidigare finaler. Det är ingen överdrift att säga att Spänningssökarna är en tradition på vår skola och har blivit en del av vår kultur.

Spänningssökarna är Kraftringens årligen återkommande tävling för niondeklassare i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma kommuner, där segrande klassen vinner en tredagars klassresa till Berlin med studiebesök i den självförsörjande byn Feldheim utanför den tyska huvudstaden.

I årets upplaga deltog 37 klasser.

Juryn bestod av Sezgin Kadir, vd för Kraftringen, Mia König, chef för Marknad & Kundupplevelse på Kraftringen, Stefan Zamudio, pedagog på Vattenhallen Science Center, Per Persson, ordförande i Future By Lund & näringslivschef i Lunds kommun, Arvid Axland, grundare och vd på Pool kommunikationsbyrå, Kalle Åström, professor i matematik på LTH och Karin Holm, marknads- och kommunikationschef på Skånska Energi.

Juryns ordförande var Kraftringens vd och koncernchef, Sezgin Kadir:

-Vilken energi och engagemang som alla elever visar upp kring vår tids ödesfråga. För mig var detta ytterligare ett bevis på att dagens unga tar klimatfrågan på största allvar och de sitter inne på många lösningar. Nu är det vårt ansvar att förvalta alla dessa goda idéer och omsätta det i praktiken, säger Sezgin Kadir.

-Även i år blev det ett tufft arbete för juryn när vinnaren skulle koras, för oss är alla sju bidragen vinnande lag men efter långa överläggningar var vi i juryn överens om BMSL 9B som värdiga vinnare och vi önskar dem en trevlig resa till Berlin till våren!

Juryns motivering till förstapriset löd: ”Att använda det vi har, så att vi får mer kvar. Det är enklare än vad ni tror. Water U Waiting 4!”

”Water U Waiting 4” finns beskrivet med skiss och text på Spänningssökarnas webbplats: https://spanningssokarna.se/bidrag/2019/#bmsl-9b

Spänningssökarna arrangerades 2019 för åttonde gången. Syftet är att öka elevernas intresse kring energi- och miljöfrågor samtidigt som de får vara kreativa och lösningar för hur de vill att världen ska se ut i framtiden.

-Jag kände direkt att det här var två vinnande idéer, fortsätter Philippe. Vi har varit med i Spänningssökarfinalen i åtta år och det är tredje gången vi vinner. Hälften av eleverna på scen har syskon som varit med i tidigare finaler. Det är ingen överdrift att säga att Spänningssökarna är en tradition på vår skola och har blivit en del av vår kultur.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon