BMSL 9 vann 2017 års final av Spänningssökarna

Söndagen den 19 november gick årets final av Spänningssökarna av stapeln! 500 elever, föräldrar och andra intresserade samlades för att heja på de sju finalisterna i Sparbanken Skåne Arena i Lund. I en explosion av ljud, ljus och konfetti presenterades vinnarklassen BMSL 9 med sitt bidrag S.A.L.T.

- Jag hittar inte ord, säger en märkbart rörd Philippe Longchamps, en av lärarna för klass 9 på Bilingual Montessori School of Lund. Jag är jättestolt över mina elever. Spänningssökarna har skapat en fantastisk lagstämning i klassen och har varit en otroligt lärorik erfarenhet för oss. Vi har fått arbeta ämnesövergripande och har fått in många delar av läroplanen.

Spänningssökarna är Kraftringens årligen återkommande tävling för niondeklassare i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma kommuner, där segrande klassen vinner en tredagars klassresa till Berlin med studiebesök i den självförsörjande byn Feldheim utanför Berlin.

I årets upplaga deltog 50 klasser och totalt 1 300 elever. I röstningsfasen deltog allmänheten med över 240 000 röster. De sju klasserna i finalen representerade BMSL, Svaneskolan, Killebäckskolan, Tunaskolan och Pilängskolan (Lomma).

Juryn bestod av Kraftringens vd, Kraftringens chef för affärsutveckling, representanter från Kraftringens ägarkommuner och en representant från Vattenhallen Science Center.

- Det var ingen lätt uppgift att utse en vinnare, säger juryns ordförande Claes Hedlund. Alla sju bidragen var originella och framfördes mycket proffsigt men efter långa diskussioner var juryn helt enig om att BMSL 9 var årets vinnare.

I juryn deltog även Kraftringens vd, Sylvia Michel:

- Återigen visar eleverna prov på sin förmåga att bidra med nya och kreativa hållbara energilösningar. I år har eleverna under tävlingens gång bland annat diskuterat hur man kan utvinna rörelseenergi ur leksaken Fidget spinner, och hur man kan utnyttja kraften i olika naturkatastrofer för att omvandla den till energi. Det var en imponerande bredd och många bra exempel på hur vi ska arbeta för att lösa framtidens energifrågor, säger Sylvia Michel.

Juryns motivering till förstapriset löd:

“Från lokalt till globalt, presenterar en lösning på nutidens och framtidens utmaningar. Klassen har beaktat flera hållbarhetsaspekter och risker.”

Vinnarklassen 9 Bilingual Montessori School of Lund beskriver sitt bidrag på följande sätt: 

”Vår idé lagrar direkt solenergi i form av värme genom salt. Med hjälp av speglar riktas solstrålarna mot ett prisma i toppen av ett högt torn. Detta prisma riktar i sin tur solen direkt ner i en stor hög salt, som värms upp till koktemperatur. Då salt kokar länge kommer energi kunna utvinnas dygnet runt. Saltets värme kan sedan koka vatten till ånga. Vattenångan kan ledas till en turbin och på så sätt skapa el. Vattenångan kan även kondenseras till rent, avsaltat och drickbart vatten.

Spänningssökarna 2017 arrangerades av Kraftringen. Syftet är att öka elevernas intresse kring energi och miljö samtidigt som de får vara kreativa och fundera kring hur de vill att världen ska se ut i framtiden. 

- Jag hittar inte ord, säger en märkbart rörd Philippe Longchamps, en av lärarna för klass 9 på Bilingual Montessori School of Lund. Jag är jättestolt över mina elever. Spänningssökarna har skapat en fantastisk lagstämning i klassen och har varit en otroligt lärorik erfarenhet för oss. Vi har fått arbeta ämnesövergripande och har fått in många delar av läroplanen.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon