Hållbarhetstävling för unga ökar intresset för hållbara energilösningar

Dagens skolungdomar ser med oro på hur framtidens planet kommer att se ut. De upplever att det behöver göras mer för att skapa ett hållbart samhälle. Det visar en avhandling från Uppsala Universitet, skriven av kulturgeografen Kajsa Kramming. En av lösningarna som lyfts fram är att ungdomarna behöver bli mer involverade och få kunskap om miljön.

För att stimulera till kreativitet och väcka intresse kring framtida hållbara energilösningar hålls varje år tävlingen Spänningssökarna som arrangeras av Kraftringen. Där tar niondeklassare fram egna lösningar på framtidens energibehov i en workshop på Vattenhallen Science Center i Lund. Det är en del av förverkligandet av Kraftringens vision, Energi för framtida generationer.

- Vi behöver tidigt ta tillvara på alla kreativa idéer som kommer fram bland ungdomarna, på så sätt kan vi förhoppningsvis hitta nya smarta energilösningar. Med Spänningssökarna ser vi till att det skapas ett hållbarhetsforum för niondeklassarna i Lund, Eslöv, Lomma och Hörby, säger Amanda Nergelius projektledare för Spänningssökarna på Kraftringen.

Ungdomar letar ofta efter ett sätt att leva mer miljövänligt och klimatsmart, men upplever inte att de hittar detta i dagens samhälle. Avhandlingen visar också att det enligt ungdomarna bara finns ett sätt att nå en hållbar framtid, att omedelbart hantera miljöfrågorna på ett positivt sätt och vända rådande trender.

- Det är tydligt att dagens ungdomar är väl medvetna om framtidens miljöutmaningar,och energibranschen har en hel del att lära av deras engagemang och önskan om ha möjlighet att bidra till kreativa hållbara energilösningar, vilket är mycket intressant att se och värdefullt för oss som energibolag att ta del av säger Sylvia Michel vd Kraftringen.

Spänningssökarna är nu inne på sitt sjätte år och varje års bidrag har på ett tydligt sätt speglat hur ungdomar plockar upp trender i samhället och utnyttjar dem för att spara energi. I år har eleverna bland annat diskuterat hur man kan utvinna rörelseenergi ur leksaken Fidget spinner, och hur man kan utnyttja kraften i olika slags naturkatastrofer för att omvandla den till energi.

Rösta på ditt favoritbidrag

Mellan den 2-13 oktober kan den som vill gå in på www.spänningssökarna.se och rösta på det bidrag man tycker förtjänar att gå vidare till final. Finalen hålls i Sparbanken Skåne Arena i Lund och förstapris är en klassresa till Berlin. 

- Det är tydligt att dagens ungdomar är väl medvetna om framtidens miljöutmaningar,och energibranschen har en hel del att lära av deras engagemang och önskan om ha möjlighet att bidra till kreativa hållbara energilösningar, vilket är mycket intressant att se och värdefullt för oss som energibolag att ta del av säger Sylvia Michel vd Kraftringen.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon