Lägesrapport efter stormen Gorm, måndag kväll

Sent på kvällen den 29 november anlände stormen Gorm till västra Skåne. Skadorna på elnätet blev omfattande och svåra att överblicka. Kraftringens nät hade som mest ett 50-tal samtidiga avbrott och över 7 000 strömlösa kunder men många kunde relativt snabbt återfå leveransen av el efter omkopplingar i näten. 

På grund av de svåra väderförhållandena kunde inga arbeten i fält påbörjas förrän klockan sju på måndagsmorgonen. Vinden var fortsatt stark vilket försvårade arbetet, bland annat för att det inte gick att använda helikopter för inspektion.

Svårast drabbat av stormens effekter blev vårt nätområde runt Torsås i sydöstra Småland, där samtliga 3 400 kunder ett tag var strömlösa. Vid 20-tiden på måndagkvällen återstod fortfarande ca 1 538 kunder utan el. Väderprognoserna för tisdagen tyder på att vi kommer kunna helikopterbesiktiga nätet direkt från tisdagmorgonen.

I nätet runt Hallabro återfick vi ström i vår 50 kV-ledning vid 12.00 på måndagen. De återstående fel som finns i det nätet drabbar just nu ca 1 130 kunder.

I vårt nät i nordvästra Skåne, runt Ljungbyhed och Klippan, återstod på kvällen ca 731 kunder utan el. Prognosen här är att samtliga fel ska vara felsökta och så många som möjligt även åtgärdade under måndagen.

Vårt nät i Eslöv och runt Ringsjön drabbades även det av strömavbrott för ca ett tusental kunder. Samtliga fel på detta nät var åtgärdade vid 16.00 på måndagseftermiddagen. Om inga ytterligare avbrott tillkommer så kommer personal härifrån att flyttas över för att hjälpa till i Ljungbyhed/Klippan under tisdagen.

Nynäshamns elnät drabbades också av stormen Gorm, men där var samtliga kunder tillbaka vid 13.08 på måndagen.

Arbetet i fält har nu avbrutits för dagen och återupptas tidigt på tisdagmorgonen. Vår driftcentral är bemannad dygnet runt för att även fortsatt minimera effekterna av stormen Gorm.

Vår webbplats uppdateras löpande så fort ny information finns tillgänglig och man kan även följa avbrotten på vår avbrottskarta. Ett fel som uppstått i vår utrustning gör dock att avbrotten från Torsås inte visas korrekt på kartan, vi hänvisar till de aktuella avbrottens textsammandrag för senaste nytt om Torsås.

Sent på kvällen den 29 november anlände stormen Gorm till västra Skåne. Skadorna på elnätet blev omfattande och svåra att överblicka. Vi hade som mest ett 50-tal samtidiga avbrott och över 7 000 kunder strömlösa men många kunde relativt snabbt återfå leveransen av el efter omkopplingar i näten.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon