​Kraftringen sprider kunskap om solceller på World Scout Jamboree i Japan

Mellan den 28 juli och 8 augusti kommer 33 000 personer från 147 länder besöka World Scout Jamboree i Yamaguchi (sydväst om Tokyo) i Japan. Från Sverige deltar 1 900 ledare och ungdomar mellan 14-17 år och därmed är Sverige tredje största nation på lägret. Kraftringen är en av sponsorerna till de svenska deltagarna och skickar ner Johannes Sporre, utredningsingenjör, som workshopsledare till Japan.

Syftet är att sprida kunskap om solceller genom att genomföra en workshop som heter just ”Solar Power” i kategorin ”Science”. I praktiken innebär det att Johannes och hans medhjälpare kommer att ta emot scoutpatruller i ett 20 kvm stort tält, där de visar hur en solcell fungerar och berättar om solcellsforskningen i Sverige. Deltagarna får sedan också teckna ner sina egna idéer på hur de skulle vilja att solceller används i deras hemland. Som minne får alla patruller med sig ett modellhus med en riktig solcell i. Solcellen laddar ett batteri under dagen som sedan får en lampa att lysa på kvällen. Lampan gör modellhuset till en liten lykta. Varje workshop tar cirka 1 timme.

– Det ska bli väldigt roligt att träffa många nya, glada vänner och spännande att samarbeta med alla olika kulturer, men också väldigt utmanande med logistiken, värmen, maten och språket, säger Johannes Sporre.

Johannes själv har en gedigen scoutbakgrund, både som scout och som ledare, och har deltagit på flera jamborees tidigare. Det blir dock första gången som han tillbringar 15 dagar i streck i tält, dessutom i ett väldigt varmt klimat. Under perioden förväntas dygnsmedeltemperaturen ligga på 27 grader, vilket betyder 35 grader på dagarna och aldrig kallare än 15 grader på nätterna.

– Vi hoppas ju verkligen att ungdomarna ska förstå hur viktig solens energi är för framtiden. På en timme ger solen lika mycket energi till jorden som hela jordens befolkning förbrukar på ett år. Sedan krävs det en hel del utveckling innan allt drivs av solenergi, men tänk vilken enorm energikälla solen ändå är, avslutar Johannes Sporre.

Du kan följa Johannes och hans äventyr under resan på Kraftringens facebooksida och instagram-konto


Foto: Monika Carnehult

Bildtext: Johannes Sporre tar om en vecka med sina modellhus till World Scout Jamboree i Japan för att sprida kunskap om solceller. Konnichiwa betyder God dag eller Hej på japanska.

Mellan den 28 juli och 8 augusti kommer 33 000 personer från 147 länder besöka World Scout Jamboree  i Japan. Från Sverige deltar 1 900 ledare och ungdomar mellan 14-17 år och därmed är Sverige tredje största nation på lägret. Kraftringen är en av sponsorerna och skickar Johannes Sporre, utredningsingenjör med gedigen scoutbakgrund, som ledare till en workshop om solceller på lägret.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon