Örtoftaverket nu även känt i Japan

I tisdags fick Kraftringen besök från japanska United Renewable Energy (President Hisaki Hirano) – kunder till Örtoftaverkets pannleverantör Amec Foster Wheeler. De bygger en något mindre anläggning än Örtoftaverket, men kommer i princip att utnyttja samma bränslen (returträ och röjningsvirke).

Anläggningen byggs i norra delarna av Japan (Akita) och kommer endast att användas för elproduktion till skillnad från Örtoftaverket som producerar både el och värme. Med var också två representanter från Sumitomo Heavy Industries och Ltd (General Manager Saroru Kobayashi och Hiroshi Wakui) som bygger anläggningen på licens från Amec Foster Wheeler.

I Japan finns ännu inte så mycket erfarenhet av att ta hand om förnybara bränslen men arbetet går starkt framåt.

Besöket inleddes med att Kraftringens produktionschef Fredrik Fackler berättade om Kraftringen och vår fjärrvärmeproduktion. Fjärrvärme är ännu inte utbyggt i Japan och intresset var stort.

Därefter berättade representanter från Kraftringen om Örtoftaverket. Gästerna var mycket imponerade över bland annat hanteringen av bränslen, arkitektutformningen samt uppbyggnaden av verket. Även tekniken med rökgaskondenseringen där överskottsvärmen i rökgaserna utnyttjas väckte stort intresse hos besökarna.

Örtoftaverket är idag en välbesökt anläggning och sedan starten har ca 4 000 personer guidats runt på verket – ett intresse som vi är mycket stolta över!

I tisdags fick Kraftringen besök från japanska United Renewable Energy – kunder till Örtoftaverkets pannleverantör Amec Foster Wheeler.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon