Art Shacks 2021

Konst & kul sommarjobb för ungdomar. Fem nätstationer i Lund har förvandlats till konstverk.

Sommarens designtävling - nätstationer har fått en total make-over

Art Shacks är sommarens designtävling som innebär att fem nätstationer i Lund har fått en total ”make-over”. De klottriga fasaderna har nu förvandlas till fina konstverk och konstnärerna är unga lundabor från Lunds Konst/Designskola‎ som på det här sättet förverkligat sina konstverk och samtidigt får ett betalt och roligt sommarjobb. Projektet är ett samarbete mellan Lunds Kommun och Kraftringen.

Här hittar du nätstationerna

rektor

Art Shacks är en perfekt möjlighet att arbeta med konkreta konstprojekt ... Lund är en lagom stor stad där vi kan synas och göra ett verkligt avtryck. Det här blir ett sätt för kommuninvånarna ... att få tillgång till fin konst i vardagen.

Cecilia Cavefors, Rektor Lunds Konst/Designskola‎

Läs intervjun

Nu har juryn utsett de vinnande bidragen

Vi fick in många fina bidrag och att välja var inte en enkel uppgift. Till slut enades juryn om följande fem vinnare:

 • Mejeriet/Skateparken: Anna Duvskog
 • Revingegatan/Tullgatan: Fredrik Zanichelli
 • Stadsparkscaféet/P-huset: Rebecka Malmberg
 • Järnåkra/Hemköp: Clara Digman
 • Polhemskolan-parkering: Tove Thorn Boström

Juryn bestod av följande personer

 • Philip Sandberg kommunstyrelsens ordförande – Lunds Kommun
 • Sezgin Kadir vd  - Kraftringen
 • Åsa Svensson vd - Kraftringen nät
 • Dylan Devlin - Kraftringen
 • Malin Sjögren – Stadsarkitekt Lunds Kommun
 • Jonas Al-shaykhly – Ungdomsombud Kulturförvaltningen
 • Tove Ambolt – Konstnär och tidigare elev på Konst & Designskolan

Ett projekt som skapar efterlängtade sommarjobb åt Lunds ungdomar

Att utsmycka nätstationerna kräver kreativitet, ett positivt sinne och inte minst, en hel del arbete. Det innebär att vi glädjande nog kommer att kunna erbjuda ett antal sommarjobbstjänster till konstintresserade feriepraktikanter från Lunds Kommun.

Tillsammans med vinnarna från Konst/Designskolan kommer praktikanterna att vara med och utsmycka de fem nätstationerna. Ett spännande och givande feriearbete som bidrar till att vi alla får en vackrare och mer färgglad stad. 

Nä, nu är vi trötta på att många nätstationer ser så här tråkiga ut. Tack vare projektet Art Shacks kommer de snart att förvandlas till mycket vackrare byggnader. De här ligger i korsningen Revingegatan-Tullgatan och vid Mejeriet i Lund. 

Vad är egentligen en nätstation?

Men vad döljer sig bakom väggarna på de här små husen som finns lite överallt? Jo, i en nätstation omvandlas högspänningsel till el med lägre spänning, något som är en förutsättning för att alla som bor i närheten ska kunna få ström i sina uttag. Tyvärr är våra nätstationer inte alltid så snygga som de förtjänar men det kommer vi att ändra på i sommar tack vare konstprojektet ”Art Shacks”.

Här ligger de 5 stationer som ska dekoreras

 • Mejeriet – Skateparken
 • Stadsparkscaféet/P-huset
 • Revingegatan-Tullgatan
 • Järnåkra/Hemköp
 • Polhemskolan

Vackrare stad & mindre klotter

Med cirka 400 nätstationer i Lund blir det en hel del utgifter i samband med sanering och rengöring, men med Art Shacks väljer vi konst istället för klotter. Unga konstnärer får en chans att visa fram sin kreativitet i det offentliga rummet, sommarjobb skapas och alla kan njuta av färgglad konst. Det är vad vi kallar en win-win-win. Tillsammans har vi kraften att förändra.

Elever från Lunds Konst/Designskola står för designen

Lunds Konst/Designskola drivs av Folkuniversitetet och deras duktiga elever har tidigare hjälpt oss att dekorera våra elskåp. I samarbete med Lunds kommun valde vi därför att kontakta skolan ännu en gång - nu för att lansera en tävling om den bästa nätstationsdekoren. Uppdraget är att ta fram en riktigt fin design på temat ”Tillsammans har vi kraften att förändra”. Vinnarna ser du ovan.

Just nu förbereder vi nätstationerna runt om i stan

Kanske har du sett att det börjar hända saker. Här är några av fasaderna som de ser ut just nu. Inom kort kommer våra vinnare att påbörja måleriet och förverkliga de vinnande motiven.

I Art Shacks är det stadens egna ungdomar som bestämmer vad ska pryda nätstationerna. Vinsten består av tre veckors betalt sommarjobb där de vinnande bidragen målas upp av eleverna själva.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon