Mobilt elkraftverk donerat och på plats i Ukraina

Behovet av nödhjälp till Ukraina är stor. Infrastrukturen är till stor del sönderskjuten och bland annat är bristen på el påtaglig. I januari togs ett beslut från Lunds kommun och Lunds kommunala bolag att skicka nödhjälp till Ukraina.

Vi på Kraftringen Nät kunde bidra med ett mobilt dieseldrivet elkraftverk. Verket fanns uppställt på vår anläggning i Torsås, i Kalmar kommun, och var inte längre i bruk.

Efter att ha servat och funktionstestat verket fungerar det dock helt perfekt. Generatorn är på 200 kVA och har tillräcklig med kapacitet för att förse ett par vårdcentraler eller cirka 100 hushåll med livsviktig el.

Volontärorganisationen Blågula Bilen skötte den svåra transporten

Att transportera det nästan sju ton tunga verket till staden Rivne i Ukraina var en logistisk utmaning. Den svåra och farliga transporten sköttes med ett specialfordon och av volontärer från organisationen Blågula Bilen.

I samma fordonskolonn färdades även en lastbil fylld med överskottsutrustning från Lunds kommun. Här fanns allt från CPAP-maskiner, katetrar och sjukvårdshjälpmedel. Utrustning som annars skulle ha gått till destruktion eller återvinning, och som nu kommer till stor nytta. 

Nyligen mottog kommunen ett brev från Rivnes borgmästare Oleksander Tretyak där han tackade för stödet och berättade att hjälpen kommit fram.

Läs mer om volontärorganisationen Blågula Bilen här! 

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon