Till startsidan
Translate

Hur vi hanterar dina personuppgifter

Lagring av personuppgifter har i nästan 20 år i Sverige styrts av personuppgiftslagen, PUL. Från och med 25 maj 2018 ersätts den av EU-förordningen GDPR, General Data Protection Regulation eller dataskyddsförordningen på svenska. Förordningens efterlevnad kontrolleras i Sverige av Datainspektionen.

På den här sidan kan du läsa mer om hur Kraftringen jobbar med de personuppgifter du lämnar till oss och även se vilka av våra register du finns representerad i.

Varför samlar vi in personuppgifter?

De personuppgifter som lagras av Kraftringen är primärt avsedda för att vi ska kunna upprätthålla de åtaganden vi har i våra avtal med dig som kund. Personuppgifter används även för marknadsföring, profilering och affärsutveckling.

Hur samlar vi in personuppgifter?

Kraftringen registrerar personuppgifter via flera olika kanaler. Du kanske fyller i ett formulär här på webbplatsen, skickar ett mejl, chattar eller pratar i telefon med vår kundservice etc. Vi får även information från offentliga register och liknande. Informationen på denna sida gäller oavsett hur data insamlats.

För information om cookies, se separat webbsida.

Information till dig som registrerad

Vilken information vi har lagrat om dig beror främst på vilken eller vilka av våra produkter du har eller haft avtal med oss om. Vi har tagit fram ett hjälpmedel, en så kallad widget, där du själv kan hitta vilken typ av information vi sparar om respektive kundtyp samt vilket bolag som hanterar din personuppgift och vem som är personuppgiftsansvarig. Du hittar denna funktion längst ner på den här sidan.

Hur länge lagras mina uppgifter?

De uppgifter som lagras i Kraftringens register lyder även under andra lagar och förordningar. Bokföringslagen kräver till ett exempel att vissa uppgifter måste finnas tillgängliga i sju år efter avtalets slut.

Dina rättigheter

Vi på Kraftringen tar hanteringen av dina personuppgifter på största allvar. Du har möjlighet att, via respektive personuppgiftsansvarig, begära tillgång till dina uppgifter samt att rätta eller radera dessa. En begäran av tillgång till dina uppgifter går att göra en gång årligen utan kostnad. Du har även möjlighet att invända mot hur vi använder eller behandlar dina uppgifter, inklusive rätten till dataportabilitet. Kontakta vår kundservice om du har något av dessa ärenden. Invändningar mot hur Kraftringen använder personuppgifter kan även lämnas till Datainspektionen.

Marknadsföring

De gånger vi samlar in personuppgifter för att använda till direktmarknadsföring så framgår detta vid insamlingstillfället och du har alltid möjlighet att tacka nej till att motta direktmarknadsföring från oss. Anmälan sker skriftligt till vår kundservice. Vid telefonmarknadsföring kontrolleras dina uppgifter mot existerande spärregister för att inte personer som aktivt avsagt sig intresse för marknadsföring ska kontaktas.

Hantering av personuppgifter hos andra parter

Vid behov överlämnas personuppgifter mellan Kraftringens bolag samt till underleverantörer och samarbetspartners. I dessa fall föreligger ett tydligt avtal för hur personuppgifterna ska hanteras. Detta görs genom ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan oss och aktuell part. Normalt sett sker inga sådana överlämningar till parter utanför EU- eller EES-området. Om så ändå sker så tillser Kraftringen att samtliga juridiska förutsättningar är uppfyllda.

Nya avtalsvillkor

Energibranschen uppdaterar nu sina generella avtalsvillkor. Vi räknar i dagsläget med att ha nya, GDPR-anpassade villkor på plats under hösten 2018. Så fort de är tillgängliga kommer du kunna hitta direktlänkar till respektive avtalsvillkor direkt från denna sida.

Personuppgiftsansvariga

Personuppgiftsansvariga för Kraftringens samtliga insamlade personuppgifter är Kraftringen Energi AB, Kraftringen Nät AB, Kraftringen Fiber AB respektive Kraftringen Service AB. Koncernens personuppgiftsansvarige nås genom kundservice@kraftringen.se eller via telefon, 020-32 61 00.

Kraftringens dataskyddsombud är Andreas Lindström på Foyen Advokatfirma, du når honom på andreas.lindstrom@foyen.se eller telefon 040-661 56 44.

Mer information om GDPR

För en mer detaljerad beskrivning av dataskyddsförordningen rekommenderar vi Datainspektionens webbplats.

 

Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]