De går till final i Spänningssökarna 2023

Energi från trakten är temat i Spänningssökarna 2023. 48 deltagande klasser som blev tio klasser, har nu blivit sju. Kraftrådet, som består av studenter från Lunds universitet och LTH, har utsett de sju klasser som kvalificerat sig till Spänningssökarnas final i november.

Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner. De klasser som deltar får tillsammans med sin lärare sätta ihop ett bidrag till hur en aktuell energifråga kan lösas i framtiden. I år är temat Energi från trakten. I tävlingen bedöms kriterier som kreativitet, uppfinningsrikedom och presentationsteknik. De sju finalistklasserna vinner pengar till sina klasskassor.

I år har 48 klasser deltagit och genomfört experiment i Vattenhallen och arbetat fram sina tävlingsbidrag. Efter en publik omröstning den 16 oktober gick tio bidrag vidare till Kraftrådet. Kraftrådet är en jury som består av studenter från Lunds universitet och LTH som även arbetar på Vattenhallen. Kraftrådet har nu utsett vilka sju klasser som går vidare till final:

Karstorpskolan 9B, Lomma - Sunwave

Pilängskolan 9B, Lomma - Elektroletten

Pilängskolan 9F, Lomma - Cycle

BMSL 9A, Lund - HydroFoton

Fäladsgården 9B, Lund - Heavy Energy

Tolvåkerskolan 9B, Löddeköpinge - SOLECT

Killebäcksskolan 9D, Södra Sandby - LØVE

För de sju finalisterna väntar nu en intensiv period fram till dess att det är final. Klasserna får bland annat hjälp från studentkonsultföretaget Lunicore med en lektion i presentationsteknik.

Den 25 november klockan 13.00 äger finalen rum i Sparbanken Skåne Arena i Lund.

- Jag blir lika imponerad varje år över komplexiteten i de bidrag som skickas in. I år slog vi även rekord i antal röster under röstningsfasen. Över 37 000 röster kom in under de sex timmar som slussarna hade öppet. Det är fem gånger så många som förra året. Det är så roligt att se elevernas stora engagemang, säger Linda Ahlman, projektledare för Spänningssökarna.

Kontakt:
Linda Ahlman, projektledare för Spänningssökarna, linda.ahlman@kraftringen.se
Karin Lindroth, pressansvarig Kraftringen, 0761-16 38 57, karin.lindroth@kraftringen.se

För att ta del av mer information om tävlingen, besök: www.spanningssokarna.se

Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner, där deltagarna sätter ihop ett bidrag till hur en aktuell energifråga kan lösas i framtiden. Kraftrådet, bestående av studenter från Lunds universitet och LTH, har nu utsett de sju klasser som kvalificerat sig till Spänningssökarnas final i november. Energi från trakten är temat i Spänningssökarna 2023.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon