23 januari är Elens dag

Idag firas, för tredje året i rad, Elens dag. Det är branschorganisationen Svensk Energi som ligger bakom initiativet och man vill med denna dag uppmärksamma elens positiva sidor. Mycket av den elektronik som finns i dagens hushåll är betydligt mer energisnål än vad den var för några år sedan, vilket bidrar till att elen har blivit en möjliggörare av det moderna hållbara samhället.

I år är temat för Elens dag ljus och att Elens dag inträffar just den 23 januari är nog ingen slump. För oss i Sverige blir bristen på ljus mycket tydlig så här års. Varje vinter drabbas 20 % av svenskarna av vinterdepression. Depressionen tar sig så klart uttryck på olika sätt, men gemensamt för alla som drabbas är att kroppen inte slutar producera sömnenzymet melatonin. Under resten av året träffar ljuset vår näthinna på morgonen och kroppen känner av att det är dags att sluta med melatoninproduktionen. När detta inte fungerar på vintern blir vi trötta och hängiga. För många blir elektriskt ljus i form av ljusterapi räddningen.

I andra delar av världen lever människor som inte har tillgång till elektriskt ljus. Så många som var fjärde människa på jorden lever i områden utan el. Istället använder man fotogen som belysning, vilket är både hälsofarligt och onödigt dyrt. Sjukvården försvåras och barn kan inte göra sina läxor efter mörkrets inbrott. På hjälporganisationen GiveWatts webbplats kan du läsa mer om deras arbete med att installera solenergilampor i dessa områden.

Idag vill vi helt enkelt uppmärksamma att vi lever i ett samhälle med fungerande eltillförsel. Ofta tänker vi inte på att elen finns där – förrän det blir strömavbrott och vi påminns om hur beroende vi faktiskt är. 

​Idag firas, för tredje året i rad, Elens dag. Det är branschorganisationen Svensk Energi som ligger bakom initiativet och man vill med denna dag uppmärksamma elens positiva sidor. Mycket av den elektronik som finns i dagens hushåll är betydligt mer energisnål än vad den var för några år sedan, vilket bidrar till att elen har blivit en möjliggörare av det moderna hållbara samhället.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon