Så fungerar fjärrvärme. Vanliga frågor & svar

Fjärrvärmenätet kopplar samman ett stort antal hus och byggnader till ett enda fjärrvärmeverk. På så sätt slipper alla att ha sin egen panna eller värmepump. Från fjärrvärmeverket skickar vi ut hett vatten som snabbt värmer upp element och kranvatten hos alla som är anslutna till nätet.

Vanliga frågor och svar

Kan jag få fjärrvärme på min adress?
Bor du på en gata som redan har fjärrvärme framdragen kan du enkelt ansluta din villa till vårt fjärrvärmenät. Nätet finns i Lund, Lomma, Dalby, Genarp, Eslöv, Bjärred, Klippan, Ljungbyhed och Östra Ljungby.
Här kan du läsa mer om hur det går till att ansluta till fjärrvärmenätet.
Här kan du skicka en intresseanmälan.

Jag är nyinflyttad. Hur fungerar det med fjärrvärmeavtalet vid inflyttningen?
Distributionsavtalet tar du över från förra ägaren med automatik. Glöm inte kontrollera om det även finns ett serviceavtal som är tecknat sedan tidigare.
Här kan du läsa mer om serviceavtal.


Jag är nyinflyttad. Hur vet jag när fjärrvärmen installerades och när senaste service utfördes?
Den tidigare ägaren bör kunna upplysa dig om svaret på båda frågorna. Om servicen utförts av oss på Kraftringen kan vi hjälpa till att kolla upp när den gjordes. Kontakta gärna vår kundservice så hjälper de dig.


Jag är nyinflyttad. Hur gör jag för att boka ett besök för genomgång av systemet?
Du kan enkelt boka tid för en service på den här sidan.

Får jag själv lov att stänga av fjärrvärmen?
Som husägare ska du inte stänga av fjärrvärmen själv eftersom det finns risk för läckage av brännhett fjärrvärmevatten. Kontakta alltid en VVS-installatör eller motsvarande om du behöver hjälp med att stänga av fjärrvärmen.


Vad behöver jag för utrustning att ta emot fjärrvärmen?
Allt du behöver är en fjärrvärmecentral. Systemet är robust och centralen tar upp väldigt lite plats. Fjärrvärmecentralen har få rörliga delar vilket gör den både tillförlitlig och relativt underhållsfri. Om du tidigare har haft en värmepanna som eldats med olja eller pellets kommer du att spara plats och få en bättre innemiljö.


Om jag väljer att installera fjärrvärme - hur blir jag av med mitt gamla värmesystem?

Väljer du att installera fjärrvärme från Kraftringen hjälper vi till att frakta bort ditt gamla värmesystem.


Är fjärrvärme dyrt i drift?
Många andra värmeformer som direktverkande el och värmepump är beroende av elpriset, det gör att priset för värmen kan skilja sig mycket från månad till månad. Fjärrvärmen har en stabil prissättning. Därför är den en trygg uppvärmningsform för dig som vill kunna planera dina utgifter.


Var produceras Kraftringens fjärrvärme
?
Den huvudsakliga delen av vår fjärrvärme kommer från Örtoftaverket utanför Eslöv. Genom att vi använder förnybara och återvunna bränslen beräknas Örtoftaverket bidra till en minskning av de globala koldioxidutsläppen. Här kan du läsa mer om vår produktion.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon