Solcellsbatteri

5 anledningar att skaffa batteri till solceller

1. Ökad grad av självförsörjning

När du investerar i en solcellsanläggning är det fler saker än antal solpaneler och effekt som du behöver ta hänsyn till. En viktig faktor är andelen egenanvändning, alltså hur mycket av elen som produceras som kan nyttjas till ditt eget hushåll. Även ett litet batteri på 5 kWh kan öka självförsörjande graden en hel del. Eftersom den egenproducerade elen är den grönaste elen man kan använda är ökad egenanvändning också ett starkt hållbarhetsargument.

2. Belastning på elnätet

Kapacitetsbristen i det svenska elnätet är en het potatis på marknaden idag. Med ett batteri kan du göra en positiv skillnad genom att schemalägga laddning av batteriet när belastningen på elnätet är som minst och använda den sparade elen när belastningen är som störst. Om du dessutom har elavtal med timpris innebär det samtidigt att du slipper köpa el de dyraste timmarna på dygnet. Även om ett enda hushåll knappast gör någon stor skillnad så innebär faktiskt din ökade grad av självförsörjning att man avlastar det hårt ansträngda elnätet.

3. Mindre beroende av att sälja överskott

En av fördelarna med solceller är att du kan sälja överskottet av din egenproducerade el tillbaka till elnätet. För många innebär det ett bra tillskott under de ljusa månaderna på året. Idag är det inget som tyder på att dessa regler kommer ändras, men samtidigt ska en solcellsanläggning sitta på taket under många år framöver och säkerligen vara med om både den ena lag- och regeländringen efter den andra. Ett batteri innebär då att du inte är lika exponerad för eventuella nya lagar, skatter och regler kring just försäljning av solcellsanläggningens överskott.

4. Halva priset på batterier

Då det idag finns det statliga stödet i form av skattereduktionen för grön teknik, kan man säga att du betalar halva priset på ett batterilager. I framtiden kommer säkerligen priserna på batterier gå ner, men samtidigt kommer säkerligen inte stödet att finnas kvar, så varför vänta?

5. Dyrare att komplettera senare

Många solcellsanläggningar är förberedda på att man ska kunna koppla på batterilagring senare, men inte alla. Oavsett vad så kommer det alltid krävas en installation av behörig elektriker och installatör vilket gör att totalkostnaden blir högre. Genom att inkludera batterilagringen i planeringen från början kan installatören också göra den bästa möjliga placeringen av batteri, växelriktare och andra komponenter i förhållande till varandra. Då slipper du jobbet med att hitta lämplig plats för lagring när allt redan är på plats.

Våra batterilösningar

Fristående batteri

Ett batterisystem som fungerar oberoende av växelriktaren. Det är en perfekt lösning om man vill montera batteriet till solcellssystemet i efterhand, eller om man vill ha en specifik växelriktare. Ett allt-i-ett-batteri är en kraftfull lösning som maximerar energilagring i ett snyggt skåp.

Hybrid batteri

Ett hybridbatterisystem använder samma växelriktare för att styra solpanelerna och batteriet. Det sparar både utrymme och pengar. Batteriet laddas direkt från solpanelerna för att maximera effektiviteten. Hybridbatterisystemen kan lagra mellan 5kWh och 30 kWh.

Intresseanmälan

Vi tar hand om det administrativa och kopplar dig direkt med vår partner Svea Solar, som sedan skickar en skräddarsydd offert till dig så att du kan fatta det bästa beslutet för ditt hem.

 

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon