Varför gasbil?

Ska du köpa ny bil och försöker göra ett så hållbart val som möjligt? Bra! Transporter står för en stor del av de utsläpp som vi människor orsakar och om vi alla hjälps åt går det att minska vår miljöpåverkan betydligt. I media handlar det för det mesta om elbilar men gasbilen är ett utmärkt alternativ av flera skäl.

Gasbilar bygger på samma plattform som övriga bilar med förbränningsmotor. Det betyder att du har tillgång till hela den infrastruktur du är van vid med återförsäljare och serviceställen. Kostnaden för bilen är också ungefär densamma, man brukar säga att den är ungefär samma som motsvarande dieselbil. Med bonus-malus-systemet får du 10 000 kr tillbaka om du köper en gasbil och de lägre utsläppen av koldioxid gör att din fordonsskatt blir betydligt lägre. 

Var tankar jag?

Att köra gasbil kräver en liten aning mer planering men det finns närmare 200 gastankstationer runt om i landet och räckvidden på en gasbil är nästan lika lång som på fossilbilar. Att tanka fullt tar bara några minuter. Skulle du någon gång ha några mil kvar till en gasmack så har din gasbil alltid en liten bensintank att köra på vid nödfall. Bensin används använder bilen annars bara om det är mycket kallt, då den används när du startar bilen.

Gasen du tankar heter metan och kan vara både fossil (då heter den naturgas) eller förnybar (biogas). I Sverige är 90 % av all tankad gas till bilar biogas. I Kraftringens tankstationer är det sedan flera år 100 % biogas som gäller.

Gasen är luktfri och har oftast egna tankställen så du slipper stå i bensinångor när du tankar. Din gasbil släpper förvisso ut avgaser men de innehåller mycket mindre föroreningar än bensin och diesel. Tankar du dessutom biogas så ingår den koldioxid du släpper ut i ett förnybart kretslopp.

Vill du veta mer?

Branschföreningen Energigas Sverige har en bra sida med fakta om fordonsgas och fordonsgasbilar. På miljöfordon.se kan du söka efter bilar efter vilket bränsle du föredrar och jämföra priser och prestanda.

Tanka hos oss!

När du bestämt dig för en gasbil rekommenderar vi att du skaffar vårt tankkort. Med det får du rejäl rabatt (35 öre per kilo) från första tankningen. Kortet funkar dessutom i alla mackar hos vår samarbetspartner Eon. Läs mer och skicka efter kortet här.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon