Restvärme - återvunnen energi

Restvärme från forskningsanläggningarna på Brunnshög tas till vara och blir ny, hållbar värme och kyla till fastigheter och verksamheter i området. Med våra nya lokala nät för fjärrkyla och lågtempererad fjärrvärme är det möjligt. Så här går det till.

Med restvärme menas det överskott av värme som alstras genom olika processer inom industri och andra verksamheter, datacenter, serverhallar med mera. Restvärme är en energiresurs som ännu är relativt outnyttjad, men med potential att spela en viktig roll för energiomställningen och ett hållbart, cirkulärt energisystem.

Ta tillvara på och återvinna restvärme

Att ta tillvara på restvärme är att återvinna värme och istället för nyproducerad energi använda energi som annars gått till spillo. Med andra ord: i högsta grad resurseffektivt och hållbart. Vi på Kraftringen ser stora möjligheter att ta tillvara på och omvandla restvärme till värme och även kyla genom våra nät för fjärrvärme och fjärrkyla – och vi har ett par spännande projekt igång inom området.

Forskningens restvärme blir fjärrvärme

Låt oss rikta blickarna mot den nya stadsdelen Brunnshög i Lund. Här finns bland annat de stora forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Båda genererar restvärme i stora mängder, som vi nu har börjat ta tillvara på och återvinna på olika sätt. Restvärmen från ESS-anläggningen tar vi emot i vårt traditionella fjärrvärmenät, och den bidrar därmed till uppvärmningen av Lund, Eslöv, Lomma, Landskrona och Helsingborg. Mängden återvunnen restvärme från ESS kommer glädjande nog att öka och fortsätta öka de kommande åren.

Lågtempererad fjärrvärme på Brunnshög

På Brunnshög har vi också utvecklat världens största lågtempererade fjärrvärmenät. Med ett nät för fjärrvärme med lägre temperatur – här 65 grader – kan vi ta tillvara på ännu mer restvärme, till exempel från MAX IV-laboratoriet, och använda den till uppvärmning av fastigheter i området. Detta nät kommer att fortsätta växa i takt med stadsdelens utbyggnad, och bidrar även med markvärme och uppvärmda hållplatser.

Restvärme blir också fjärrkyla

Att restvärme kan omvandlas till kyla är kanske mindre självklart, men även det gör vi på Brunnshög. I Science Village, området mellan MAX IV och ESS har vi börjat bygga ett lokalt nät för fjärrkyla. Samtidigt bygger vi en helt ny fjärrkyla-anläggning som kommer stå klar 2025, där restvärme kommer utnyttjas för att tillverka kyla. Forskningen på Brunnshög kommer därmed hjälpa till att både värma och kyla fastigheter i området. Ett stort steg för framtiden.

Loading...
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.