Veckans prisanalys - elprisprognos och marknadsöversikt

Veckans prisanalys

Energimarknaden påverkas av såväl väder som världspolitik. I början av varje vecka summerar vår energiexpert Marie Liljewall veckan som gått och presenterar sina rekommendationer för nästkommande sju dagar.

Högaktuell information för dig som har ett Timprisavtal, eller för dig som av andra skäl vill ha koll på vad som påverkar energikostnaderna.

Prisanalys vecka 22 (26 maj - 1 juni)

Elpriser kortsiktigt: Fortsatt lågtrycksinflytande över norra delarna av Skandinavien kommande två veckor som ett resultat över ett högtryck över kontinental-Europa. Nederbörd och vind hos oss i norra Europa alltså och de lägsta priserna förväntas dagtid under veckans första halva men hela veckan ser ut att hamna på samma nivå som förra veckan eller till och med något lägre och med helgdag på torsdag.

Elpriser långsiktigt: Det slog om i väderprognoserna inför förra veckan och den senaste veckan innebar ett överskott av nederbördsenergi. Utvecklingen fortsätter och vi tror att vi ska komma upp till 7–8 TWh i överskott efter nästa vecka. Det råder alltså detta fortsatt gynnsamma förhållanden för låga elpriser fram till mitten av sommaren med det överskott som finns just nu. Omslaget till blötare väderlek trycker också ner priserna något på fastprisavtal.

Prisrisker: Det finns chans till riktigt låga priser både mitt på dagen och under nätterna under innevarande vecka. Lägst priser väntas måndag till onsdag i samband med hög vindkraftsproduktion.

Temperatur: Veckan ser ut att ge temperaturer runt normalt till strax under normalt och det ser ut att fortsätta på samma nivåer in i nästa vecka. 

Solcellsproduktion:Mindre sol men mycket vind innebär fortsatt låga dagtidspriser.

Vind: Liksom förra veckan bjuder veckan på vindproduktion klart över normalt under inledningen av veckan och det väntas också en hel del vind i norra Tyskland under samma period. I nästa vecka ser vinden ut att avta till runt normalt.

Nederbörd: En blöt avslutning på maj månad innebär att månadsnederbörden blir runt normalt i maj efter en torr inledning på månaden. Nederbörden fortsätter med ett kortare uppehåll under kommande helg så som prognoserna ser ut just nu. Den hydrologiska balansen återhämtar sig lite och vi tror att vi kommer att gå från +6 TWh till +8 TWh under kommande två veckor.

Kärnkraft: Kärnkraftskapaciteten i Norden är fortsatt kraftigt reducerad och tillgängligheten ligger runt 65 %. Olkiluoto 2 har underhållsstopp i Finland, Ringhals3 och Oskarshamn 3 ute på underhåll i Sverige. Produktionsnivån väntas ligga på den här nivån kommande två veckor.

Gaslager: Gaspriset gick upp något i förra veckan precis som vi förutspådde. Uteblivna framgångar i fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina innebär att ingen rysk gas kommer in utan lagerna fylls endast långsamt genom tillförsel av flytande gas från fartyg. De svaga lagerökningar innebär att vi tror på fortsatt svagt stigande priser. 

Politik: Lite lugnare i politiken förra veckan, men Trump kom under fredagen med ett nytt utspel gällande tullar som ledde till kortvarig hicka på finansiella marknader innan stängning. Under helgen kom sedan nya besked. De täta utspelen i alla riktningar gör den amerikanska marknaden mycket avvaktande till satsningar och långsiktiga investeringar då man inte vet hur förutsättningarna kommer att se ut på lite längre sikt. Dollarn försvagas mot svenska kronan och de amerikanska räntorna stiger.

Detta hände under april månad

Timpris blir kvartspris - så påverkas du

I juni 2025 ändras elmarknaden – elpriset sätts då var 15:e minut i stället för varje timme. Här får du veta varför förändringen sker, vad den innebär för dig som elkund och hur du kan anpassa din elanvändning smartare.

Läs mer om förändringen
Loading...
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.