Så gick det efter en omtumlande vecka på elmarknaden
Mellan den 9-18 december var läget i energisystemet ansträngt. Nu tar vi tillfället i akt att reflektera kring hur det hela föll ut.
Som aviserats gick kärnkraftverket Oskarshamn 3 ut på kvällen den 9:e december för att reparera ett fel i generatorn. I samband med stoppet visade väderprognoserna för perioden på mycket låga temperaturer och lite vindkraftsproduktion. Marginalerna i energisystemet såg ut att bli små, särskilt om ytterligare störningar skulle inträffa. Vi på Kraftringen hade redan tidigare gått ut med en uppmaning om att om möjligt minska elförbrukningen under det aviserade stoppet, dels för att avlasta systemet men också för att försöka hålla nere prisutvecklingen och de egna elkostnaderna.
Under dagarna innan stoppet kom det många nyheter i princip dagligen och frågan var mycket aktuell i massmedia och i politiken. Svenska Kraftnät gick ut och meddelade att de tecknat avtal med Ryaverket i Göteborg för möjlig mothandel och sedan tidigare fanns samma möjligheter med Heleneholmsverket i Malmö.
Under stoppet blev det som befarat mycket höga priser på elmarknaden i hela landet. Den höga förbrukningen i samband med sträng kyla innebar att Karlshamnsverket beordrades i så kallad varm beredskap under veckan för att kunna stötta elsystemet. Under enskilda timmar slog Sverige importrekord med över 3300 MW i import från våra grannländer, både i väster och i söder. Svenska Kraftnät kunde observera att elförbrukningen låg lägre än förväntat i förhållande till de väderförhållanden som rådde, det var resultatet av den kollektiva insatsen för att spara el, helt i linje med vår och andras uppmaning.
Arbetet på Oskarshamn 3 avslutades en dag tidigare än förväntat och vädret har också vänt till mildare och mer vindrikt väder. Det kommer också signaler om ökade vattenflöden i vattenkraften efter framgångsrik isläggning. Vi hoppas därmed att läget ska vara mer stabilt de kommande veckorna, även om det finns ett korn av oro även fortsatt för riktigt höga priser längre fram i vinter. Ringhals 4 är fortsatt avstängd för reparation och väntas inte tillbaka förrän i slutet av februari och den kraftigt försenade femte reaktorn i Finland återupptar provdrift tidigast den 25 december, ordinarie drift tidigast 6 februari.
Vintern är inte slut på långa vägar, men vi håller alla tummar för att det svenska energisystemet inte ska behöva hamna i den här ansträngda situationen igen. Fortsätt med varsam energianvändning; tillsammans har vi kraften att förändra.
