Isläggning av Lule älv gör att elpriserna skjuter i höjden i hela landet
Just nu är priset ovanligt högt i hela Sverige, från nordligaste elområde 1 till elområde 4 nere i södra Sverige. En anledning är att man de senaste dagarna påbörjat isläggning av Lule älv. Vad innebär då isläggning och varför gör man det?
I vanliga fall kan man låta vattennivåerna i dammar och sjöar längs en älv variera både uppåt och neråt. Man brukar också ändra flödet i älvarna ganska kraftigt från natt till dag för att möta skillnaderna i efterfrågan på el. När det börjar bli kallt behöver man dock bestämma sig för när det är dags att försöka skapa ett istäcke på älven.
Istäcket behövs för att inte ytan ska frysa och sedan brytas upp igen eftersom det då bildas isflak och sörja som sätter igen intagsgrindarna till kraftverken, något som i sin tur påverkar energiproduktionen och innebär besvärliga rensningsarbeten.
För att skapa ett istäcke minskar man flödet i älven så att ytvattnet ligger stilla och fryser till. När istäcket blivit tillräckligt tjockt bryts det inte sönder lika lätt vid skiftande vattenflöden. Efter några dagar kan man börja öka och minska flödet i älven igen, nu under det skyddande istäcket som ligger kvar ända till våren. Isläggningen försöker man göra vid gynnsamma väderförhållanden och vanligen börjar man längst i norr.
När man nu minskat vattenkraftsproduktionen så har elpriserna kraftigt i hela landet. Från mitten av veckan ska temperaturerna söka sig upp mot normala nivåer och när isen väl ligger kan vattenkraftsproduktionen öka igen. Övriga älvar i norra Sverige ger inte lika stor elproduktion som Lule älv så när det blir aktuellt med isläggning på andra älvar bedöms effekterna bli mindre än i dagsläget.
