Almedalen 2025

Kraftringen i Almedalen 2025

Deltagare:

  • Sezgin Kadir, vd och koncernchef
  • Sara Hoff, chef kommunikation, varumärke och samhällsrelationer
  • Aida Ploskic, chef hr, arbetsmiljö och säkerhet

Fokusämnen: 

  • Kraftvärmes roll
  • Elnätsreglering
  • Energiberedskap
  • Minska svinnet – återvunnen värme och energieffektivisering
  • STEM – säkra viktig kompetensförsörjning

Sammanfattning av veckan:

Almedalen 2025 blev en inspirerande och produktiv vecka fylld av samtal, seminarier och möten som belyste viktiga samhällsfrågor. Deltagandet har varit till stor nytta och gett upphov till nya insikter, kontakter och samarbetsmöjligheter.

Energifrågorna stod i centrum, med fokus på elektrifiering, energiberedskap och framtidens energisystem. Det råder bred samsyn mellan industri, politik och myndigheter om att vägen framåt kräver samverkan och gemensamma lösningar. Arena Energi visade sig återigen vara en viktig plattform för dialog och kunskapsutbyte.

Seminarier om biogas, vätgas och fjärrvärme visade hur förnybara energikällor kan transformera energimarknaden. Diskussioner om STEM-strategin betonade vikten av tidig dialog med skolor, stärkta lärarrollen och långsiktig utbildningsplanering.

Digitalisering, AI och cybersäkerhet var återkommande teman, där behovet av ökad kompetens och robusta system betonades. Samtalen visade att Sverige behöver en gemensam vision och struktur för att möta framtidens utmaningar.

Slutligen präglades veckan av en positiv anda, där det goda samtalet, öppenhet och respekt mellan olika aktörer stärkte demokratin. Almedalen bekräftade sin roll som en unik arena för samhällsutveckling.

Tack till alla deltagare, arrangörer och medskapare – vi ser fram emot att omsätta insikterna i konkret handling!

Kraftringens seminarium

Framtidens beslutsfattare om energin, klimatet och visionen om Energisverige

Arrangör: Kraftringen

Energifrågan handlar om att säkerställa tillgången till hållbar, prisvärd och pålitlig energi. Alla berörs av denna framtidsfråga och därför är ungas åsikter och politik viktiga att ta del av. Ett seminarium där ordförandena i ungdomsförbunden duellerar i ett ”Energy battle” som sedan bedömdes av publiken tillsammans med en jury bestående av Sezgin Kadir, vd Kraftringen och Sara Hoff, kommunikationschef Kraftringen.

Duellerna visade vad våra framtida beslutfattare vet, kan och tyckte i olika energifrågan, om branschen och energisystemet. Visst förekom det många gemensamma åsikter med moderpartierna, men även nya perspektiv då deltagarna vågade lyfta blicken lite längre än politikerna som regerar idag. Perspektiv som signalerade vilja till ansvar och samarbete för en robust och säkert Energisverige. Deltagarna visade prov på bra debattretorik och engagerade den närvarande publiken (ca 100 personer).

Medverkande: Lina Fernström, CUF, Diyar Cicek, SSU, Anton Bylin, Grön Ungdom, Douglas Thor, MUF, Anton Holmlund, LUF, Louise Hammargren, KDU och Denice Westerberg, Ungsvenskarna.

Hur viktig är kraftvärmen för det svenska elsystemet

Arrangör: Arena Energi, Kraftringen är medarrangör i Regional Energis seminarium

Regional Energi är ett nätverk av 19 större kommunägda energibolag som tillsammans arbetar för att stärka förutsättningarna för en trygg, hållbar och konkurrenskraftig energiförsörjning i Sverige. Genom samverkan driver vi frågor som rör samhällsviktig infrastruktur, klimatmål och rättvisa villkor för kommunägda bolag. Vi delar kunskap, lyfter lokala perspektiv och verkar för långsiktiga spelregler som möjliggör utveckling och innovation. Regional Energi är en viktig röst i energiomställningen – lokalt, nationellt och inom EU. Kraftringen är medlem i Regional Energi och genomför tillsammans med övriga regionala energibolag följande seminarium i Almedalen.

Den svenska fjärr-och kraftvärmen motsvarar en större eleffekt än kärnkraften. 90 % av flerbostadshusen i Sverige värms med fjärrvärme. Ändå diskuteras sällan kraftvärmen i den energipolitiska debatten. Hur viktig är kraftvärmen för det svenska elsystemet lokalt och nationellt? Och vad skulle hända om den försvann? Seminariet arrangeras som en del av träffpunkten "Kraftsamling fjärrvärme". En eftermiddag om kraft- och fjärrvärmens roll i energisystemet.

Kraftsamling fjärrvärme - vilken roll har fjärrvärmen i energisystemet?

Arrangör: Arena energi, Energiföretagen, Regional Energi (inkl. Kraftringen), Stockholm Energi

Vilken roll spelar kraft- och fjärrvärme i framtidens energisystem, och vilka förutsättningar krävs för att de ska bidra till en hållbar energiförsörjning? Kraftsamling Fjärrvärme samlar en rad aktörer från olika branscher med intresse av kraft- och fjärrvärmefrågor. Under eftermiddagen kommer det pågå samtal med fjärr- och kraftvärme i fokus, från dess systemnytta och betydelse för det lokala energisystemet till frågor om biobränslen och skogens roll i energisystemet och kraftvärmen som en beredskapsresurs. Pass: 1) Inledning 2) Hur viktig är kraftvärmen för det svenska elsystemet? 3) Biobränsle och skogens roll i energiförsörjningen – resurs eller konflikt? 4) Vid kris eller krig: Hur sårbart är Sverige utan fjärrvärme? 5) Panelsamtal: Fjärr- och kraftvärmens roll i energisystemet framåt – avslutande panelsamtal. Deltar på scen gör bland andra: Caroline Asserup, tf. Generaldirektör på Energimyndigheten; Maja Lundbäck (KD), Statssekreterare klimat- och näringslivsdepartementet och Linus Lakso (MP), Energipolitisk talesperson och riksdagsledamot.

Robust el eller rysk roulette – har Sverige energiberedskap för krisen?

Arrangör: Kraftringen tillsammans med EON, Sysav, Uniper, Öresundskraft

Hur rustat är vårt elsystem om krisen slår till? Klarar vi ö-drift, dödnätsstart och prioritering av samhällsviktiga funktioner – eller spelar vi med marginalerna? Energiföretagen Syd och fem energiföretag bjuder in till ett skarpt samtal om hur det svenska energisystemet står sig idag, vilka förmågor som krävs inför framtiden och vad som måste till för att elen ska vara trygg även i ett nytt säkerhetsläge. Med i panelen finns representanter från bransch, myndigheter och politik.

El för södra Sverige – vad har hänt, vad saknas och vad väntar vi på?

Arrangör: Kraftringen tillsammans med Sysav, Öresundskraft, Skånes Effektkommission

Södra Sverige har Europas sämst balanserade elområde, och att vänta kostar mer än att agera. Näringsliv, samhälle och politik kraftsamlar för att lösa kapacitetsbristen – men vad har uppnåtts? Under seminariet går vi igenom framstegen, hör politikens syn och diskuterar vad som krävs för rätt el på rätt plats i rätt tid. Bakgrund: Sydsverige är Europas sämst balanserade elområde. Vi kommer att behöva göra investeringar i ny produktion och nät redan idag för att återställa en bättre balans och förutsättningar för samhällets utveckling. Elektrifieringen och energiomställningen sker dessutom inte bara i norr. Det kostar att investera, men det kostar ännu mera att låta bli. Därför har vi på regional nivå satt fart på samverkan mellan många aktörer och får saker att hända, men vi behöver stöttning för att komma i gång och vidare i arbetet. 

Framtidens energisystem – hur driver fjärrvärme hållbar tillväxt?

Arrangör: Kraftringen tillsammans med Sysav, Öresundskraft, Skånes Effektkommission

Hur möjliggör återvunnen värme från industrier och datahallar hållbar tillväxt? Hur kan kraftvärme bana väg för ett mer effektivt energisystem? Och varför är storskalig energisamverkan avgörande för både näringslivets konkurrenskraft och Sveriges energiberedskap? Kraftvärmen är ryggraden i energisystemet och möjliggör för cirkulär resurseffektivitet. Genom långsiktiga investeringar i säkrar energibolagen el- och värmeförsörjningen i kritiska samhällssektorer som svensk livsmedelsproduktion och i industriella processer. Men hur säkerställer vi att framtidens energilösningar integreras rätt i stadsplaneringen? Vilka strategiska infrastrukturbeslut krävs för att möta industrins behov och samtidigt minska klimatavtrycket? Hur möjliggör politiken för ett smart energisystem där återvunnen värme tas tillvara och den eftertraktade elen används för kritiska samhällsprocesser? I det här seminariet lyfts konkreta skånska satsningar på ny modern kraftvärme, win-win-samarbeten med industrin och innovativa lösningar som koldioxidinfångning. Ta del av hur tre regionala energibolag arbetar tillsammans för att skapa ett robust, smart och hållbart energisystem – en energisamverkansmodell för resten av Sverige.


Koldioxidinfångning – klimatmålen kräver att projekt blir verklighet, hur bygger vi en industri?

Arrangör: Kraftringen tillsammans med Sysav, Öresundskraft, Skånes Effektkommission

Carbon Capture, Utilization, and Storage (CCUS) är en avgörande pusselbit i klimatomställningen, men för att skapa förändring räcker det inte med enstaka anläggningar – vi behöver en industri. Hur ser vi till att fler projekt realiseras och en fungerande infrastruktur byggs upp? CCUS är en nyckelkomponent för att nå klimatmålen, men för att realisera dess fulla potential måste vi gå från enskilda projekt till en storskalig industri. Hur säkerställer vi att fler kan ta del av stödsystemen och omvandla planer till investeringar? Vilken roll ska offentliga och privata aktörer spela i att dela på risker och möjliggöra skalning? Och hur bygger vi den nödvändiga infrastrukturen för transport och lagring av infångad koldioxid? Välkommen till en diskussion om hur vi går från projekt till verklighet – och lägger grunden för en svensk och europeisk industri för koldioxidinfångning.


Övriga omvärldsspaningar

Kraftringen närvarade även vid andra aktiviteter i Almedalen såsom rundaborssamtal och enskilda möten med beslutsfattare och opinionsbildare. Kraftringen deltog även på olika nätverkssammankomster som anordnades under veckan.

Hur kan vi göra STEM-utbildningar mer attraktiva?

Vår HR-chef Aida Ploskic besökte till exempel ett seminarium kring kompetensförsörjning. Sverige står inför en avgörande kompetensutmaning. För få unga väljer STEM-utbildningar, samtidigt som många yrkesverksamma behöver stärka sina kunskaper eller helt ställa om för att möta arbetsmarknadens krav. Här är näringslivets engagemang avgörande – utan medverkan från företagen blir det svårt att säkra framtidens kompetensförsörjning. I videon kan du se en kort rapport från Aida om seminariet.

Rundabordssamtal om stärkt energiförsörning i Energibranschen - vad gör andra som vi inte gör än?

Kraftringen var med och arrangerade ett rundabordssamtal om stärkt kompetensförsörjning i Energibranschen. Rundabordssamtalet organiserades av HR kollegorna Hanna Havelius (E.ON), Lotta Sätterlund (Uniper), Emma Westin (Öresundskraft) och Aida Ploskic (Kraftringen). I samtalet medverkade Adam Kanne (Perstorp grupp), Martin Sangve (Hitachi), Anna Broeders (Linköping Science Park) samt Tord Karlberg (AFRY).

Att hitta rätt kompetens är svårt och alla bolag jobbar med nischade insatser, några tips som kom upp under samtalet var exempelvis handbok om fördomsfri rekrytering, program för karriärbytare, fokus på diversity, skräddarsydda traineeprogram, handbok om utländska talanger-hur att etablera sig i Sverige, tät samarbete med närliggande gymnasieskolor för att bredda rekryteringspoolen, företagsgemensamt talangprogram, volontärarbete för anställda 1timme per vecka, Spänningssökarna för 9-klassare med fokus på teknikutveckling i ett tävlingsprogram, digitala Change makers, PRAO och LIA platser, tidiga insatser med föreläsningar och andra teknikfokuserade aktiviteter för barn från förskoleåldern genom grund-och gymnasieskolan och mycket mer. Lyssna på vad deltagarna tyckte om samtalet:

Är the Clean Industrial Deal den vitamininjektion Europa behöver?

Europa står inför stora utmaningar i den globala konkurrensen, särskilt i jämförelse med USA och Kina. Trots att EU har en av världens största inre marknader med 450 miljoner medborgare, brottas regionen med ett sviktande självförtroende inom områden som artificiell intelligens, industri och energi. Samtidigt finns det betydande möjligheter – inte minst genom Europas tydliga fokus på fossilfrihet. I detta seminarium samlades ledande röster från politik, näringsliv och akademi för att diskutera om Europas gröna omställning kan bli en strategisk fördel. Särskilt fokus låg på initiativet the Clean Industrial Deal och dess potential att stärka Europas konkurrenskraft och skapa en mer hållbar ekonomi. Seminariumet avslutades med branschgemensamt nätverksmingel där representanter från Kraftringen deltog.

Partnerskap som möjliggörare i den kommunala energisektorn för regional tillväxt – nya vägar för kommunala energibolag

När företagskunder elektrifierar sin verksamhet och nya etableringar växer fram ökar efterfrågan på el snabbt. Det skapar både stora affärsmöjligheter och komplexa utmaningar för energibolagen.

Kommunala energibolag spelar en avgörande roll i den regionala utvecklingen genom att möjliggöra anslutning av nya kunder och tillförsel av ny energi. För att möta behoven krävs investeringar, men även ökad effektivisering och digitalisering – vilket kan bidra till att minska investeringsbehovet och hålla tillbaka framtida tariffökningar.

I dialog under aktuellt pass lyfte Kraftringen fram vårt samarbete med Nordic Sugar i Örtofta, där energibolaget investerar i lokal kraftvärmeproduktion i nära samverkan med Sveriges enda sockerbruk. Genom detta partnerskap stärks både robustheten i svensk livsmedelsförsörjning och den regionala utvecklingen inom skogs- och lantbruket – samtidigt som energisystemet blir mer hållbart och resilient.

Under detta seminarium delade även EY-Parthenon med sig av sin syn på möjligheterna med partnerskap i den kommunala energisfären. Dala Energi, ett kommunägt energibolag, berättade om sitt strategiska vägval att samarbeta med privata aktörer inom fjärrvärme, elnät och fiber – för att möjliggöra tillväxt, effektivisering och tillgång till spetskompetens och kapital.

Digitaliserings- och innovationsmöjligheter inom energisektorn

Sezgin Kadir deltog i enskilt samtal kring olika möjligheter som digitaliseringen ger oss som regionalt energibolag. Redan idag driver Kraftringen på utvecklingen av framtidens energisystem genom att kombinera digitalisering, innovation och strategiska partnerskap. Genom digital teknik optimerar vi energiproduktion och distribution, minskar energiförluster och skapar förutsättningar för en mer flexibel och hållbar energiförsörjning – anpassad till en snabbt växande efterfrågan från både hushåll och näringsliv. Kraftringen ser digitalisering som en nyckel till att göra det komplexa enkelt för kunden – från smarta fjärrvärmelösningar till sensornätverk som optimerar energianvändningen i realtid. Vi tar ansvar för dagens och framtidens energi, med målet att bygga ett hållbart energisystem för kommande generationer.

Rundabordssamtal om elnätsregleringen och framtida behov för kommunala elnätsbolag

Energimarknadsinspektionen anordnade ett rundabordssamtal för att informera om planerad reglering och för att lyssna in utmaningar som styrelseordförande ser för de olika regiola elnätsbolagen. Sara Hoff, styrelseordförande i Kraftringen Nät, deltog i samtal tillsammans övriga 15 inbjudna regionala kommunalt ägda elnätsbolag. Samtalet var konstruktivt och Ei bjöd in de olika elnätsbolagen till fortsatta dialoger så att regleringsmodeller blir funktionella utifrån den energiomställning Sverige befinner sig i. Värd för samtalet från Ei var Ulrika Hesslow, generaldirektör.

Loading...
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.