ESS
En världsunik energilösning
European Spallation Source, som förkortningen ESS står för, är en materialforskningsanläggning som byggs i nordöstra Lund och som baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla. Anläggningen kommer att använda stora mängder energi.
ESS har ambitiöst satta energimål. Man vill ha en världsunik energilösning som kan stå modell för andra, framtida anläggningar. Följande ”fyra R” har varit vägledande:
- RESPONSIBLE – 20 % minskning av energianvändningen. Genom helt nya designlösningar, ska ESS maximera effektiviteten i neutronproduktionen och samtidigt minimera elanvändningen.
- RENEWABLE –100 % användning av förnybar energi. Anläggningen är mycket energikrävande och mängden energi som krävs motsvarar årsproduktionen hos 40-50 vindkraftverk. År 2025 när anläggningen beräknas vara i full drift, förväntas Lunds elanvändning att stiga med 20-30 procent. I dagsläget är vindkraft den energikälla som verkar bäst lämpad för ESS, men även biokraftvärme, vattenkraft och vågkraft ses som alternativ för att driva ESS med förnybar energi.
- RECYCLABLE – 60 % återanvändning av använd energi. För att protonerna ska accelerera till nära ljusets hastighet med hjälp av klystroner, krävs det en stor mängd el. Denna process medför även att stora volymer spillvärme produceras, vilket ESS vill återvinna och blir därmed unika i acceleratorvärlden. Främst kommer spillvärmen gå till fjärrvärmenätet och tros tillgodose nätet i Lund med 25 procent av dess totala årsbehov.
- ESS arbetar även utifrån en fjärde punkt, RELIABLE, att energisystemen inte får äventyra möjligheten att bedriva forskning. Det handlar om att tillföra elkraft med rätt kvalitet som varken stör acceleratorn eller forskningsaktiviteter. Likaså måste störningar ut på elnätet med upphov från ESS-anläggningen minimeras.

Kraftringens roll
Kraftringen har i samarbete med Eon och ESS utvecklat den optimala energilösningen för den kommande forskningsanläggningen.
När det gäller målet Recyclable, kommer det att förverkligas genom att ESS ansluts till Kraftringens fjärrvärmenät i Lund. Kraftringen kommer att omvandla överskottsvärme från ESS till fjärrvärme som ska försörja Kraftringens fjärrvärmekunder i Lund, Eslöv och Lomma.
Partners
Kraftringen och ESS är partners beträffande fjärrvärmelösningen. Kraftringen levererar även byggström till området för att förse byggarbetsplatsen med el.
Tidsram
Bygget av ESS började under 2014 och de första neutronerna förväntas produceras omkring år 2023. Ett par år senare räknar man med att anläggningen ska vara i full drift.
I december 2013 skrevs ett avtal mellan ESS och Kraftringen på 20 år, som gäller återvinning av överskottsvärme och leverans av fjärrvärme under byggfasen och vid behov därefter.
Vill du läsa mer om ESS?
Ladda ner slutrapport om energilösningen för ESS. Rapporten är framtagen av Kraftringen (Lunds Energi), Eon och ESS. Besök gärna också www.europeanspallationsource.se.