Anslutning av produktion till lågspänningsnätet

Om ni vill ansluta en produktionsanläggning till lågspänningsnätet behöver ni anlita en behörig elinstallatör som i sin tur inkommer med en skriftlig beställning, en s.k. föranmälan till oss på Kraftringen Nät. På elsakerhetsverket.se finns det nyttig information för er att ta del av innan ni väljer elinstallatör. 

Föranmälan lämnar er elinstallatör in till oss via vår installatörswebb och bifogar de dokument vi kräver att få in i samband med denna. Bland annat en ifylld s.k ALP-blankett som behöver vara signerad av såväl anlitad elinstallatör som av er som slutkund för att bli godkänd.

Föranmälan är första steget i vår anslutningsprocess, och också ett av de viktigaste. En korrekt ifylld föranmälan lägger grunden för vår utredning och handläggning. Här berättar vi mer om övriga steg i processen.  

Om det krävs en förstärkning

Om ni installerar en produktionsanläggning, såsom en solcellsanläggning, kan det komma att krävas förstärkning av elnätet för att möjliggöra inmatning av el. En tidig föranmälan till oss på Kraftringen Nät är därför viktig för att vi ska kunna minimera risken för förseningar.

Enligt beslut från Energimarknadsinspektionen har vi som nätbolag rätt att ta ut en avgift för förstärkningen om vår utredning visar att detta blir aktuellt. Avgiften för anslutning av en produktionsanläggning beräknas utifrån behovet av förstärkning av elnätet och kan som högst motsvara kostnaden för en nyanslutning enligt gällande anslutningsavgifter

Tänk på att: 

Det är ni som ägare av en produktionsanläggning som också bär ansvaret för den. På elsakerhetsverket.se kan ni läsa mer om hur ni tar ert ansvar. Utöver detta så är det även viktigt för er att känna till de rättigheter och skyldigheter ni har i samband med installation av en produktionsanläggning och dessa kan ni läsa mer om på energimyndighetens hemsida.

Huvudsäkringsstorleken på er befintliga anslutning behöver vara minst 16A för att en produktionsanläggning ska kunna installeras. Räcker inte befintlig huvudsäkring till för att möta effekten i er anläggning behöver er anlitade elinstallatör antingen begränsa utmatande effekt i växelriktaren till huvudsäkringen, eller genomföra en uppsäkring av anläggningen. En anmälan om uppsäkring kan göras via föranmälan för produktionsanläggningen eller via en separat föranmälan.

Ibland behöver vi på Kraftringen Nät uppgradera eller byta ut er elmätare. Detta gäller i de fall där en gammal mätare sitter monterad eller om mätaren inte möjliggör en aktivering av kundgränssnittet på ett tillfredställande sätt. Mätarbytet görs kostnadsfritt av oss på Kraftringen Nät efter det att vi fått in en färdiganmälan från er elinstallatör. Om mätaren på er anläggning redan är bytt och är av märket Sagemcom eller Iskrameco behöver mätaren inte bytas.

En produktionsanläggning får inte tas i bruk förrän vi på Kraftringen Nät är klara med vår del av arbetet. 

Om ni ska ansluta en produktionsanläggning behöver ni säkerställa att denna uppfylla kraven enligt RfG, den europeisk förordningen för elproduktionsanläggningar som ska anslutas till elnäten inom EU. Syftet med förordningen är att säkerställa ett stabilt elnät. 

Produktionsanläggningar som kompletteras med lokalt batterilager 

Samtliga installationer av batterier ska föranmälas till oss på Kraftringen Nät. Anmälan till oss ska ske på samma sätt som för en produktionsanläggning och lämnas in via, den av er anlitade elinstallatören.

Tänk på att: 

Om ni som kund önskar använda batteriet som reservkraft vid ett eventuellt bortfall av elnätet ska batteriet klassas som en reservkraftanläggning och installationen följa gällande standarder för en sådan. Detta innebär bland annat att det ska finnas säker frånskiljning från elnätet för att inte anläggningen ska kunna mata ut el på elnätet vid ett eventuellt bortfall, samt att det ska finnas ett lokalt jordtag.

Om ni ska ansluta en produktionsanläggning behöver ni säkerställa att denna uppfylla kraven enligt RfG, den europeisk förordningen för elproduktionsanläggningar som ska anslutas till elnäten inom EU. Syftet med förordningen är att säkerställa ett stabilt elnät. 

Egen produktionsanläggning och problem med anslutningen till elnätet?

När ni har en egen produktionsanläggning inom er fastighet (t.ex. batterilager, solceller eller vindkraftverk) kan det tyvärr ibland hända att anslutningen till elnätet inte fungerar som den ska. Det kan till exempel vara att växelriktaren larmar eller stängs av. Läs mer i vår guide, där ni kan ta del av vad ni kan göra och vem ni ska vända er till.

 

Loading...
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.