Spara och tjäna pengar med batterilager

Ett batterilager är en produkt som kan lagra energi som sedan används vid ett annat tillfälle. Batterilagret kan användas fristående eller i kombination med till exempel en solcellsanläggning.

Här är fyra anledningar att välja ett batterilager:

1. Öka graden av självförsörjning när det finns en solcellsanläggning

När du investerar i en solcellsanläggning är det fler saker än antal solpaneler och effekt som du behöver ta hänsyn till. En viktig faktor är andelen egenanvändning, alltså hur mycket av elen som produceras som kan nyttjas till ditt hushåll. Även ett litet batteri på till exempel 5–10 kWh kan öka självförsörjandegraden en hel del genom att producerad el från solcellsanläggningen, som inte används direkt, kan lagras i batterilagret för att användas när den egna produktionen av el inte längre räcker för den egna förbrukningen.

2. Minska effekttoppar i köpt el

Elnätspriset baserar sig till stor del på vilken effekt som används eller som man vill kunna använda. Ett uppladdat batteri som laddas ur när det egna effektbehovet är stort kan bidra till att sänka de effekttoppar i köpt el som annars kan uppstå vilket då kan ha en direkt påverkan på elnätpriset. Batterilagret laddas med fördel upp då antingen elpriset är förhållandevis lågt och då det egna effektbehovet är lågt eller när eventuellt egen solelproduktion överstiger det egna behovet.

3. Lagra billig el och sälj dyr el

En variant på argumentet ovan är att ladda batterilagret med egenproducerad el från de egna solcellerna eller från elnätet om priset är lågt och sedan sälja tillbaka elen när priset är högt och då energin inte behövs för egen förbrukning. Vilken ersättning man får för den sålda energin beror på det så kallade spotpriset på el för just den timmen (ändras till 15-minuter under juni 2025) som elen såldes. Det finns även skatteregler som för vissa ger en möjlighet att få en skattereduktion baserad på den energimängd som man säljer. Mer om detta finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

4. Intäkter från flexibilitetsmarknaderna

För att hantera elnätets utmaningar har det under senare år tillkommit nya marknader där så kallat flexibla resurser efterfrågas. Med flexibla resurser menar vi att man kan påverka hur mycket energi som produceras eller förbrukas av resursen. Ett batterilager är ett bra exempel på en resurs som både kan öka förbrukningen (batterilagret laddas upp) eller öka produktionen (batterilagret laddas ur).

Nedan följer information om och exempel på olika flexibilitetsmarknader

Svenska kraftnät (den myndighet som ansvarar för det svenska kraftsystemet) ansvarar för att upprätthålla balansen mellan elförbrukning och elproduktion i det svenska elsystemet. Om det skulle uppstå obalans blir resultatet att nätfrekvensen avviker från 50 Hz, vilket kan få stora negativa konsekvenser. För att kunna reglera balansen mellan elförbrukning och elproduktion och därmed frekvensen har Svenska kraftnät bland annat skapat de så kallade stödtjänstmarknaderna. På dessa marknader betalar Svenska Kraftnät för att resurser finns tillgängliga och agerar för att tillse att effektbalansen uppnås och att därmed frekvensen hålls till 50Hz. 

Regionala och lokala elnätsbolag kan också skapa flexibilitetsmarknader i syfte att få hjälp att reglera ner effektuttag i elnätet när belastningen är extra stor. Detta sker till exempel dagar då det är kallt och mycket energi och effekt behövs för uppvärmning. Elnätsbolagen ersätter då de som kan reglera ner sitt effektbehov under dessa tillfällen.

Rollen som aggregator

För att förbereda, kvalificera och hantera flexibla resurser på olika marknader kräver ofta samverkan med olika aktörer med olika roller. För mindre resurser, till exempel batterilager under ca 100kW, krävs en aktör som benämns aggregator. Aggregatorn hanterar flera mindre resurser som sedan tillsammans utgör en så kallat virtuell resurs som kan agera på de olika marknaderna. Exempel på aggregatorer är företagen CheckWatt och Qurrent. 

Rollen som balansansvarig

På till exempel Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader är det bara vissa aktörer som kan lägga och hantera bud, de så kallade balansansvariga. För Kraftringen och därmed Kraftringens elhandelskunder är det företaget Modity som har denna roll. Som kund till Kraftringen har man normalt sett ingen egen direkt till Modity utan det krävs endast när det handlar om kunder med stora resurser för vind- och solproduktion samt med stora batterilager (>500kW).

Om man har eller avser införskaffa ett batterilager och har behov av en aggregators tjänster så är det viktigt att denna aggregator har ett avtal med Modity för hanteringen av resursen mot bland annat Svenska kraftnät flexibilitetsmarknader.

Avslutningsvis

Med hjälp av automatiserad styrning kan ofta ett batterilager användas på mer än ett av de områden som nämnts ovan, allt för att öka värdet av investeringen för kunden.

Kraftringen är idag inte leverantör av batterilager till våra kunder. För kunder som har eller har för avsikt att införskaffa ett större batterilager (+50kW/50kWh) i syfte att det skall kunna användas till exempel för något eller några av de områden som beskrivits ovan har Kraftringen samarbetspartners som kan hantera hela affären. 

För mer information om batterlager och hur man går till väga, vänligen kontakta vår kundservice på 010-122 70 00.

Loading...
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.