Till startsidan
Translate

Frågor och svar om fordonsgas

Vad består gasen av?

Fordonsgas är en blandning av biogas och naturgas. Biogas framställs genom rötning av hushållssopor och av växtrester från till exempel jordbruk och tång. Naturgas är ett fossilt bränsle, men det släpper ut betydligt mindre koldioxidutsläpp och kväveoxidutsläpp än olja. Naturgasen som används i Sverige kommer mestadels från den danska delen av Nordsjön. Från 1 januari 2017 säljer Kraftringen 100 % biogas i våra tankstationer i Lund och Dalby. Biogasen kommer dels från vår egen anläggning vid Källby avloppsreningsverk, dels köps den in från Danmark där den framställs ur gödsel och matavfall.

Var tankar jag?

De flesta gasbilar har två tankar, en för fordonsgas och en för bensin. Bensin tankar du precis som vanligt och fordonsgas tankar du på speciella tankstationer. Våra tankstationer hittar du här. På www.gasbilen.se hittar du alla tankstationer för fordonsgas som finns i Sverige.

Är gasbilar lika snabba som bensinbilar?

Fordonsgasen i sig, såväl naturgas som biogas, har bättre prestandamöjligheter än bensin, eftersom oktantalet är högre. Det är biltillverkarna som bestämmer styrkan på motorerna. En del motorer är lika starka, kanske till och med starkare. En del är svagare, självfallet med miljön i åtanke.

Hur långt kan man åka på en tank?

Det varierar från modell till modell. Kör du på både gas- och bensintanken kommer du minst lika långt som i en vanlig bil. Vill du undvika att använda bensinen får du tanka något oftare än du är van vid. Men du kommer ändå 25-50 mil bara på gasen, beroende på hur offensivt du kör och vilken bilmodell du har.

Är gasen säker?

Fordonsgasen är säkrare än bensin. Gastanken tål höga påfrestningar och även om en läcka skulle uppstå så ventileras gasen snabbt bort eftersom gas är lättare än luft. I det fria är det nästan omöjligt att få till den exakta blandning av gas och luft som krävs för att gasen ska explodera.

Har du fler frågor?

Du är alltid välkommen att ringa oss på 020-32 61 00 eller skicka e-post till oss om du undrar över något.


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]