Parlör för nyanlända energiexperter

Energibranschen står inför ett omfattande behov av att rekrytera experter med branscherfarenheter av olika slag. För att underlätta introduktionen av nyanlända energiexperter, med bakgrund i Mellanöstern, har Kraftringen tagit fram en svensk-engelsk-arabisk parlör, med ord och begrepp vi använder i energibranschen.

Energiparlören är framtagen av Basel Taleb, energiingenjör från Hama-provisen i Syrien. Under sin praktik hos oss på Kraftringen fann Basel att branschens special-vokabulär, trots hans goda svenskkunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet, var utmanande. Vi gav därför Basel i uppdrag att hjälpa oss att ta fram en svensk-engelsk-arabisk parlör, med några av de viktigaste ord och begrepp man behöver behärska för att jobba i den svenska energibranschen.

Vi är stolta över att termerna i energiparlören numera är inlagda i Rikstermbanken, som är Sveriges nationella termbank och innehåller termer från ett stort antal ämnesområden. 

Kraftringen gör inga anspråk på att denna parlör är heltäckande och det kan ha smugit sig in felaktigheter. Det är vår förhoppning att kollegor i energibranschen, eller andra aktörer, vill fortsätta att utveckla parlören med fler ord och begrepp, eller ytterligare språk. Det finns därför ett exceldokument att ladda ner, som kan kompletteras med nya ord, eller språk. Du kan också ladda ner parlören i pdf-format, se längre ner på sidan. 

Prisad för att bekämpa främlingsfientlighet

I slutet av augusti 2017 tog Basel Taleb mot pris av Herbert Felix Institutet vid Eslövs Näringslivsgala för sitt arbete med energiparlören. Herbert Felix Institutets syfte är att med hjälp av forskning, utbildning och opinionsbildning bekämpa främlingsfientlighet, rasism och arbeta med entreprenörskap bland invandrare. Tidigare års vinnare har bland annat varit nuvarande ärkebiskopen Antje Jackelén.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon