Grön energihandel
Sveriges långsiktiga klimatmål är att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Ett övergripande mål för den svenska energipolitiken är att uppnå 100 % förnybar elproduktion till år 2040. Kraftringen har således ett ansvar att inte bara producera 100 % förnybar energi, utan att också enbart handla med förnybar energi.
Ansats och status
Efter att Kraftringen uppnådde en helt fossilbränslefri produktion år 2018 satte vi upp nästa mål – att senast 2025 uppnå energihandel baserad helt på förnybara källor. Detta eftersom vi inte bara säljer energi som vi själva producerar, utan även el och gas som vi köper in från andra producenter. Våra kunder märkte första steget på denna resa under september år 2021. Sedan dess tecknar vi enbart nya avtal som baseras på förnybara energikällor (sol, vind, vatten och biobränslen). Även löpande el- och gasavtal kommer framöver att omförhandlas till avtal med 100 % förnybart.
- Den fossila gashandelsvolymen vid utgången av 2022 var 7 GWh och kommer fasas ut helt under 2024.
- Den fossila elhandelsvolymen vid utgången av 2022 var 96 GWh och kommer att fasas ut helt under 2025. Elanvändare som vill gå steget längre har också möjlighet att köpa el som är märkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.
- Under 2021 lanserade vi ”El från trakten” – särskilda elhandelsavtal, med särskilda ursprungsgarantier, för förnybar el som vi producerar själva.
Målsättningar
Senast vid utgången av 2025 baseras alla våra el- och gashandelsavtal på förnybara alternativ.
Utvecklingsområden
Det finns ett kontinuerligt behov av att förklara för många kundsegment hur systemet med ursprungsgarantier fungerar.
Samarbeten
Kraftringen och Öresundskraft äger 50 % vardera av Modity Energy Trading AB som bedriver hela Kraftringenkoncernens fysiska och finansiella handel med energirelaterade instrument, samt hanterar ägarföretagens valutahandel.
Kärnkraft klassas som fossilfri energi, men det finns stora frågetecken när det gäller uranbrytning och långsiktig förvaring av radioaktivt avfall. Vi väljer därför att bara erbjuda el från förnybara energikällor, säger Marie Liljewall, affärsutvecklare inom el- och gashandel.
Hållbarhetsrisker
Att övergå till handel med enbart förnybar energi medför extra kostnader för att köpa in ursprungsgarantier och biogasrättigheter. Dessa kostnader överförs till våra kunder, vilket riskerar att skapa mer eller mindre negativa ekonomiska konsekvenser för dem. För ett hjälpa våra kunder erbjuder vi, för el- och gashandel såväl som andra produkter, möjlighet till olika former av betalningslösningar.
Vidare finns det en risk för framtida biogasbrist, vilket vi hanterar genom att inte ta in nya gaskunder utan att först kontrollera tillgången på biogas på marknaden.
Vill du veta mer? Här hittar du hela hållbarhetsrapporten för 2021!
Detta fokusområde bidrar till följande globala hållbarhetsmål: 7.1, 7.2, 8.4, 11.6, 13.2, 13.3, 17.14