Skattebefrielsen för biogas och biogasol riskerar upphöra

Den svenska skattebefrielsen av biogas och biogasol är ett statligt stöd enligt EU-rätten. Statliga stöd måste vara godkända av EU-kommissionen för att få genomföras och gälla. Sveriges statsstödsansökan om skattebefrielse godkändes i juni 2020. Statsstödsbesluten gäller biogas och biogasol både vid användning som motorbränsle och för uppvärmning. 

Vad har förändrats? 

Den 21 december 2022 kom en dom om att ogiltigförklara EU-kommissionens beslut att godkänna Sveriges skattebefrielse av biogas och biogasol för perioden 2021–2030. Domen är ett resultat av den talan som det tyska företaget Landwärme GmbH väckte mot EU-kommissionen i oktober 2020. 

Vad händer nu? 

Domen kan överklagas av EU-kommissionen eller Sverige. Vid en överklagan finns två scenarier: 


Överklagan och uppskov: 
Domen behöver både överklagas och uppskov med verkställighet begärs om skattebefrielsen inte juridiskt skall upphöra om några veckor. Dock är bedömningen att det är mycket svårt att få uppskov med att domen ska verkställas till den 4 mars.  
 
Överklagan utan uppskov: 
Även om domen överklagas, så ska den verkställas avseende att Kommissionen måste göra den fördjupande granskning som inte genomfördes i den tidigare ordinarie beslutsprocessen.  

 
Om domen inte överklagas kommer domen vinna laga kraft, vilket innebär att: 

  • De svenska statsstödsgodkännandena är ogiltiga och skattebefrielsen för biogas och biogasol upphör att gälla. 
  • Statsstödsansökan om skattebefrielse för biogas och biogasol åter öppet ärende som måste hanteras, vilket ska ta ca 18 månader  
  • Inte helt säkert att statsstödsansökningarna godkänns. 
  • Risk för återkrav för perioden 1 januari 2021 – februari 2023 gällande skattebefrielsen. (ej för konsumenter) 

Oavsett om domen blir överklagad eller inte, så blir troligen det slutgiltiga resultatet att Sveriges skattebefrielse på biogas ses som ogiltigt statsstödsbeslut.  

Vad innebär detta? 

Just nu vet vi inte i detalj men vi måste förutsätta att aktuella energiskatter ska faktureras på avtal med biogas om befrielsen upphör. Detta gäller för alla typer av kunder, även konsumenter och både för uppvärmning och fordonsgas och troligen med start under mars eller april 2023.  

Vi utgår tills vidare från att skatten ligger kvar på rådande nivåer under 2023. För aktuell information och rådande skatter kopplat till energi hänvisar vi till Skatteverkets webbplats. Observera att skatterna för naturgas sätts i kronor per kubikmeter. Det betyder att skatten uttrycks som öre/kWh kommer att variera något mellan olika månader beroende på energiinnehållet i gasen per månad. 

Den närmaste tiden 

Fokus hos branschorganisationerna är att snabbt försöka få på plats nya alternativa styrmedel och lösningar, och att stor kraft läggs på det arbetet. Kraftringen deltar i arbetet med att stötta och utmana departementen och kommer att göra vad vi kan för att hålla alla berörda kunder underrättade i takt med att hanteringen och konsekvenserna blir tydliga.  

I dagsläget har vi på Kraftringen tyvärr inga mer tydliga besked att ge. Frågan berör företagskunder, konsumentkunder och Kraftringens egen fjärrvärmeproduktion. 

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon