Sveriges längsta invigd

Nu är den invigd, Sveriges längsta gemensamma fjärrvärmeledning. Bakom ledningen står de kommunägda energibolagen Öresundskraft, Landskrona Energi och Kraftringen. Ledningen kopplar samman Helsingborg, Landskrona och Lund-Lomma-Eslöv.

Invigningen förrättades av energiminister Ibrahim Baylan i närvaro av ett 130-tal gäster. I sitt tal sade Ibrahim Baylan att ledningen bidrar till ett energismartare Skåne och att den är ett fint exempel på hur traditionella företags- och kommungränser kan korsas genom framsynt planering och god samarbetsvilja.

Sylvia Michel, vd för Kraftringen, sade:

– Ledningen är byggd för våra kunder. Den ger ökad leveranstrygghet till de drygt 100 000 hushåll i regionen som drar nytta av fjärrvärme. Vi tar vara på energin, inte minst restvärme från industrier och forskningsanläggningar. Vi står inför stora utmaningar och detta visar att vi tillsammans kan bidra till ett effektivare energisystem och ett grönare Skåne.

– Vi är mycket nöjda med projektet. Att dra den avgörande 29 kilometer långa länken mellan Landskrona och Örtofta har haft många utmaningar men arbetet har slutförts i tid och på budget. Jag vill rikta ett tack för ett utmärkt arbete till projektledning och de i huvudsak lokala leverantörer som gjort verklighet av vår vision. Det sade Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi AB.

– Det här visar att kommunala energibolag kan gå i täten och utgöra verktyg i omställningen till ett hållbart energisystem. Jag hoppas att vårt samarbete inspirerar till liknande projekt i Skåne och i Sverige, menade Anders Östlund, vd för Öresundskraft.

Vid dagens ceremoni avlägsnade Ibrahim Baylan symboliskt en knut och öppnade ledningen, flankerad av de tre bolagscheferna. Dagens konferencier var David Persson.

För mer information kontakta:

Sylvia Michel, vd, Kraftringen, tel. 0702-66 58 50 Johan Holmstedt, vd Landskrona Energi AB, tel. 0709-47 08 50 Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 042-490 38 80

Nu är den invigd, Sveriges längsta gemensamma fjärrvärmeledning. Bakom ledningen står de kommunägda energibolagen Öresundskraft, Landskrona Energi och Kraftringen. Ledningen kopplar samman Helsingborg, Landskrona och Lund-Lomma-Eslöv.
På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon