Uppdatering: Idag kom mer information om elprisstödet (20 januari)

I en digital pressträff med finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar kom i morse mer information om elprisstödet.

Se hela presskonferensen här

Läs regeringens frågor och svar om elpriskompensation (Uppdaterad 20 januari 2022)

Regeringen planerar att lämna förslag om ett anslag för elprisstödet i en extraändringsbudget tidigt i februari. Riksdagen beräknas därefter fatta beslut om ändringsbudgeten någon gång i slutet av februari.

Nedan följer en kort sammanfattning av förslaget:

  • Ersättningen kommer att nå mer än 1/3-del av alla hushåll i Sverige med fokus på småhus, villor och lägenheter med hög elanvändning under vintern.

  • Ersättningen kommer att betalas ut för kunder med en förbrukning från 700 kWh/månad och sedan stegrande ersättning. De med lägst ersättning kan få 100 SEK/per månad – totalt 300 SEK. Högst ersättning får kunder på över 2000 kWh/månad som får 2.000 SEK/månad – totalt 6.000.

  • Totalt kommer förslaget att kosta ca 7 miljarder kronor. Förslagets utformning har sin grund i att det ska vara så snabbt och enkelt som möjligt att administrera så att pengarna når kunder så snabbt som möjligt utan tidskrävande lagändringar. Detaljer kan förändras efter dagens diskussioner i Riksdagen. Utbetalningen ska ske från elnätsföretagen genom kreditering av kundernas elnätsfakturor och elnätsföretagen ska kunna börja ansöka om att få pengar för utbetalning från slutet av februari vilket skulle kunna betyda att återbetalningen kan komma med mars- eller aprilfakturan beroende på hur snabbt elnätsföretagen kan få lösningar på plats.

  • Oppositionens förslag om en retroaktiv sänkning av energiskatten bedöms som för administrativt komplicerat och kräver ändringar i energiskattelagstiftningen.

Så mycket ersättning kan du få

Utbetalningen görs av ditt elnätsbolag. Du som kund ska INTE ansöka ersättningen utan det sker som en kompensation på din elnätsfaktura.

Elanvändning per månad (kWh) Föreslaget belopp i SEK/mån
dec-21 - feb-22
700-899 100
900-999 200
1000-1099 300
1100-1199 400
1200-1299 500
1300-1399 700
1400-1499 900
1500-1599 1100
1600-1699 1300
1700-1799 1500
1800-1899 1700
1900-1999 1900
över 2000 2000

Elprisstödet är ännu ett förslag från regeringen och innan stödet kan genomföras måste det till ett beslut i riksdagen.


Beslut om ersättningen i slutet av februari

Riksdagen beräknas att fatta beslut om denna så kallat ändringsbudget i slutet av februari. Efter riksdagsbeslut kan elnätsbolagen söka om ersättning till berörda kunder och först därefter kan vi som elnätsbolag administrera stödet. Det blir troligen som en kreditering på elnätsfakturan.

Definitiv tidpunkt då berörda hushåll får sitt stöd beror på:

·       Ansökningstid hos Kammarkollegiet

·       När vi som elnätsbolaget får ersättningen

·       När ersättningen i förhållande till din elnätsräkning skickas.


Kommer jag som gaskund att få någon kompensation?

Vi får en del frågor från kunder som har gas som uppvärmning eftersom även dessa kostnader har stigit kraftigt. I dagsläget finns det dock inte något förslag om att kompensera för ökade gaskostnader.

                                        ............................................

I ett pressmeddelande från Finans- och Infrastrukturdepartementen den 12 januari 2022 kan vi läsa följande:

"Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser.

Elpriskompensationen sker för tre månader december, januari, februari till elkunder baserat på förbrukning. Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad.". Läs hela meddelandet här.

När kommer pengarna att betalas ut?

Regeringen kommer att sitta i samtal med branschföreträdare de närmsta veckorna för att mejsla ut detaljerna.

Som det ser ut i dagsläget kommer det att dröja ett par månader innan förslaget är på plats och likaså kompensationen till landets elkunder. 

Vilka omfattas?

Alla elkunder som överstiger 2 000 kilowattimmar på en månad har rätt till maxbeloppet. Det gäller oavsett om du har rörligt eller bundet avtal, bekräftar finansminister Mikael Dambergs pressekreterare.

Regeringen räknar med att stödet påverkar 1,8 miljoner hushåll.

För att få en uppfattning av hur många kilowattimmar du förbrukar så kan du titta på din senaste elräkning.

Du kan också logga in på Mitt Kraftringen där du kan se hur mycket du har förbrukat de senaste månaderna.

Måste jag ansöka för att få stöd?

Nej. Det kommer att ske automatiskt till de elpriskunder som överstiger 2 000 kilowattimmar. Men det är som sagt fortfarande oklart hur och när pengarna kommer att betalas ut.

Vi har för närvarande ett mycket högt tryck på Kundservice. Många är oroliga och har frågor och vi ber om ursäkt för mycket långa väntetider på telefon och mejl. Vi gör vårt bästa för att besvara alla frågor så fort vi kan. Tack för din förståelse och tålamod.

Vad gäller stödet har vi för närvarande har vi inte mer information än det som sades på presskonferensen. Här är regeringens pressmeddelande.

Vill du veta mer om elpriserna? Här hittar du aktuell information som uppdateras löpande.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon