Höga timpriser på el – din avtalsform avgör hur mycket du drabbas

Det har stått mycket i media senaste tiden om väldigt höga elpriser och det är många som känner stor oro. Vi på Kraftringen vill gärna hjälpa till att reda ut begreppen och förklara hur det påverkar dig som kund. De höga elpriserna påverkar dig olika mycket beroende på vilken avtalsform du har.

Priset på el på elmarknaden sätts varje timme beroende på tillgång och efterfrågan i det geografiska område där du använder el. Det är alltså inköpspriset vi som elhandlare får betala för den el vi köper in för våra kunders elanvändning. Priset du betalar för din el beror på vilken avtalsform du har i ditt elhandelsavtal.

Elavtal med fast pris

Har du ett pågående elhandelsavtal med fast pris påverkas du inte av de väldigt höga priser som råder just nu.

Det höga prisläget påverkar däremot priset på nya elhandelsavtal med fast pris då vi som elhandlare ska värdera risken i hur vår framtida inköpskostnad kommer att utveckla sig. Många elhandlare, även Kraftringen, ser ingen möjlighet att korrekt värdera risken på elmarknaden just nu och erbjuder inte elhandelsavtal med fast pris till nya kunder. Vi hoppas så klart att vi snart ska kunna erbjuda ett bredare utbud av elhandelsavtal igen.

Elavtal med rörligt pris: Hushåll och mindre företag

Om du har ett pågående elhandelsavtal med rörligt pris påverkas du av det rådande prisläget i olika grad, även här beroende på vilken form av rörligt avtal du har.

De flesta mindre kunder; hushåll och mindre företag som inte använder så mycket el får ett månadspris för sin elanvändning. Detta månadspris beräknas som ett volymvägt pris där vi tar hänsyn till hur mycket el som hela denna kundgrupp använt el under varje timme under föregående månad. Det betyder att du så att säga delar elanvändningsprofil med alla andra mindre kunder men att du såklart betalar för din egen totala elanvändning i kilowattimmar under månaden.

Om du till exempel väljer att tvätta på småtimmarna när priset är lågt (istället för klockan 19 när priset oftast är som dyrast) hjälper du det totala elsystemet. Det påverkar dock ditt elpris i liten utsträckning eftersom alla kunder i den här gruppen får samma elhandelspris under respektive månad. Men om många kunder kan ändra sitt beteende gynnar det alla!

Elavtal med rörligt pris: Större kunder. Elavtal med timavräknat pris

Större kunder med rörligt pris, eller mindre kunder som aktivt valt att få timavräknat elpris får hela effekten av att elpriset varierar stort mellan timmarna under en månad.

Har du hög elanvändning under dyra timmar blir det då väldigt dyrt. Men för kunder som har möjlighet att flytta sin elanvändning i tiden finns det stora möjligheter att pressa ner elkostnaden.

Att ladda elbilen under natten istället för på kvällen eller att köra ett nattskift på fabriken istället för att köra dubbla skift på dagen kan ge stor effekt på priset men kräver att man som kund har möjlighet att vara aktiv.

Det finns inte en avtalsform som passar alla och situationen just nu är mycket svår för många kunder. Vi tror tyvärr att situationen kan fortsätta vara besvärlig under vintermånaderna men vi hoppas att vi snart ska gå mot ljusare tider. Till dess – varje kilowattimme som du kan minska din elanvändning är en minskad kostnad.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon