"Det är mindre tävling och stress på den svenska arbetsmarknaden..."

...säger Sehrish Alvi, som under tre månader praktiserat på HR-avdelningen. Vi träffade henne för att höra hur det är att vara praktikant på Kraftringen.

Som en del av Kraftringens strategi för kompetensförsörjning samarbetar koncernen med praktikprogrammet Jobbsprånget. Det är ett praktikprogram som erbjuder fyra månaders praktik till nyanlända akademiker – ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer med flera. Programmet matchar kompetensen och erfarenheten hos nyanlända akademiker med behovet som finns hos olika arbetsgivare. Det var på så vis som Sehrish hittade till Kraftringen.

Varför blev det just Sverige för dig Sehrish?

-- Min man skulle plugga psykologi här, så då följde jag med.

Hur har det varit att komma till Sverige och hur ser du på landet i stort?

-- Väldigt välkomnande och alla är väldigt vänliga. Fast det är svårt att träffa nya kompisar här. Men en skillnad från Pakistan är att Pakistan är väldigt tävlingsinriktat, men här är det mycket lättare att fråga människor om hjälp.

Har språket varit en utmaning?

-- Ja, svenskan har varit och är fortfarande väldigt svårt. Jag har lätt att förstå och skriva på svenska men det är svårt att prata. Tyvärr har jag inte heller fått så mycket övning att prata det eftersom jag inte har varit i kontakt med så mycket svenskar. Där har det varit en fördel att vara på Kraftringen och sedan jag började här har det utvecklats väldigt mycket. Utan språket har det också varit svårt att få jobb i Sverige.

Hur hittade du praktiken?

-- En kompis berättade för mig om Jobbsprånget. Innan dess hade jag sökt jobb i fyra år utan att få något. Sedan att det praktiken var inom HR var helt perfekt, eftersom det är min utbildning och det inte finns så mycket inom HR i Lund.

Hur har praktiken fungerat?

-- Allt har gått väldigt bra och det är kul! I början var det lite svårt eftersom mina arbetsuppgifter inte var så tydligt definierade och därför var det svårt att hitta saker att göra, men det har blivit bättre och jag trivs jättebra.

Vad gör du på Kraftringen? Hur ser en vanlig dag ut?

-- Jag följer med på möten, sedan hjälper jag till med det som mina kollegor inte hinner med. Jag sitter även med anställningsavtal och annat administrativt arbete.

Hur skiljer sig praktiken från jobb i Pakistan?

-- Det är som sagt mycket mer tävlingsinriktat i Pakistan. Här är det mycket mindre stress.

Vad vill du göra i framtiden?

-- Jag vill stanna i Sverige eftersom min man har fått sin psykologlicens här, och så vill jag fortsätta att jobba med HR och administrativt arbete.

Vad tycker du om Kraftringen?

-- Det är väldigt lugnt, människorna här är väldigt trevliga. Jag får alltid hjälp när jag behöver och de tar sig tid att förklara saker för mig.

Och det är inte bara trevligt bemötande och förbättrad svenska som Sehrish tar med sig från oss på Kraftringen. I januari börjar hon på sitt nya jobb som HR-administratör på Jönköpings kommun. Alla vi här önskar henne stort lycka till!

Vad är Jobbsprånget?

Jobbsprånget är ett projekt som drivs av Kungliga Ingenjörsakademin. De i sin tur samarbetar med Kraftringens arbetsgivarorganisation Sobona.

För att klara kompetensförsörjningen de kommande åren jobbar Kraftringen mycket med jämställdhet och mångfald. Genom ökad mångfald breddas rekryteringsbasen och möjligheterna för innovation och tillväxt ökar samt återspeglar också det omgivande samhället.

Ansökningsprocessen för att ta in praktikanter från Jobbsprånget påbörjas i december, 2021 och praktikperioden börjar i mars, 2022.

Läs mer om Jobbsprånget på deras webbplats.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon