Varning för extremt höga elpriser mellan kl. 17 – 19 idag.

OBS! Detta påverkar främst dig som har ett timprisavtal.

Idag måndag den 29 november slår Sverige nya rekord vad gäller elpriset. Det som vi i södra Sverige tyvärr behövt vänja oss vid drabbade idag hela landet med priser på 2,4 – 2,7 SEK /kWh i dygnsmedel.

Riktigt, riktigt högt blir det under eftermiddagstoppen idag med priser över 4 kr/kWh mellan kl. 17 – 19.

Om du har ett timsavtal så försök att reducera din elanvändning i största möjliga mån.

  • Avstå från att ladda elbilen
  • Använd inte ugnen
  • Vänta med att använda energikrävande utrustning

Vissa funktioner är svåra att stänga av, men fundera över om det är möjligt att under några timmar minska på uppvärmning och storkok.

Anledningen – is på älvarna i norra Sverige

Anledningen till pristoppen är att man utnyttjar några kalla dagar med högtryck i norra Sverige till att lägga is på de stora energiproducerande älvarna. Det gör man genom att sänka flödet i älven så att ytvattnet blir stilla och fryser till en isskorpa. När isen vuxit sig tillräckligt tjock kan man dra igång flödet igen och då strömmar så att säga vattnet fritt under islagret och så kan man köra på med vattenkraftproduktion under hela vintern.

Om man inte gör detta riskerar man att det bildas is som bryts sönder i isflak och sörja (kravar på vattenkraftspråk). Denna isbildning sätter igen intagsgaller vid kraftverken med stort besvär som följd.

Det är vattenkraftproducenterna som gör detta i en kontrollerad och samordnad aktion och syftet är att kunna upprätthålla driften under vintern.

Den låga vattenkraftproduktionen i norr gör att hela Sverige nu prissätts efter kontinentala priser som är väldigt höga.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon