Liten ljusning på elprisfronten

Spotpriserna på el har backat en aning och bilden ser liiiite ljusare ut. Här ger vi en snabb uppdatering av hur läget ser ut just nu.

Mer nederbörd

Det har kommit en hel del nederbörd på rätt ställen de senaste veckorna och det stora underskottet på vatten har nu minskat från -20 TWh till beräknat -5 TWh vilket är goda nyheter inför vintersäsongen.

Mer tillgänglighet på kärnkraft

Även kärnkrafttillgängligheten har hämtat sig nu när även Forsmark 3 är tillbaka från sin revision och alla verk (som är i drift) kör på 100%.

Prisläget på vindkraft fortsatt volativt

Det har även varit en hel del vindkraftproduktion och det ses tydligt vilka dagar det varit blåsigt då priserna näst intill kollapsar på nätterna. Tyvärr är det fortfarande stora, stora skillnader i priserna inom Sverige där vi i söder som alltid drabbas hårdast. Det är fortsatt väldigt ansträngt och nervöst läge på råvarumarknaderna för gas, kol och olja vilket gör prisläget väldigt volatilt beroende på vindkraftproduktionen.

Mer gas till Europa

Gasmarknaden har backat lite från den allra högsta toppen och det ser ut att komma in en del gas med fartyg till Europa, men samtidigt börjar uppvärmningssäsongen på allvar. Blir det en mild inledning på vintern finns det möjlighet att priserna dippar lite och såklart omvänt; blir det en kall vinter kan läget snabbt bli riktigt besvärligt.

Här kan du läsa mer om vilka faktorer som påverkar elhandelspriset.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon