Kraftringen har tagit över nya sensornätverket i Lund

Våren 2017 landsatte Future by Lund ett projekt med ett öppet och trådlöst LoRa-nätverk i Lunds centrala tätort. Nätet har varit fritt att använda. Här har studenter, privatpersoner och små och medelstora företag fått möjlighet delta i utvecklingen inom Internet of Things. Sedan hösten 2019 är det vi på Kraftringen som ansvarar för nätet.

Det var våren 2017 som Future by Lund och SOM-projektet (Smarta Offentliga Miljöer) installerade tre basstationer för ett öppet, stadstäckande och trådlöst LoRa-nätverk. Nätet var fritt att använda för olika aktörer i ett förkommersiellt skede. Sedan år 2017 har nätet byggts ut med ytterligare basstationer och täcker nu en ännu större del av Lund med omnejd. Den dominerande tekniken är LoRa, och nätverket skapar möjligheten att utveckla tjänster inom IoT.

Det fria testnätet kommer att finnas kvar

Den testbädd som byggts upp för att testa idéer i ett förkommersiellt skede kommer att finnas kvar under Kraftringens regi och kommer även fortsättningsvis att ge olika aktörer kostnadsfria möjligheter att prova idéer och utveckla olika tjänster.

Ny möjlighet att kommersialisera och utveckla tjänster

Att vi på Kraftringen tar över nätet betyder att det blir möjligt för dem som tidigare testat produkterna inom SOM att kommersialisera och utveckla sina tjänster. Även aktörer som inte varit med i SOM, men som har behov av sensorkommunikation, kan koppla upp sig. 

 Läs mer och kontakta oss om sensornätverket!På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon