”För mig är det här en drömbefattning!”

Idag var det dags för årsstämma här på Kraftringen. Vi fick en ny styrelse och samtidigt tillträdde Karl Branzén sin nya post som styrelsens ordförande. Men, vad gör egentligen en styrelse? Och vem är Karl Branzén? Över en kopp kaffe på kontoret på Råbyvägen bjöd vår nye ordförande på en givande inblick i Kraftringens styrelsearbete.

Hej Karl! Så roligt att träffa dig. Jag är säker på att många är intresserade av att få veta mer om dig. Kan du berätta lite kort om dig själv?
Jo, jag är inne på mitt 72:a levnadsår och tillhör med andra ord 40-talisternas skara. Ursprungligen hade jag tänkt satsa på en framtid som statsvetare, men insåg snart att det skulle bli svårt att försörja en familj på en akademisk karriär. Istället blev det läkemedelsindustrin där jag under 30 års tid arbetade internationellt.

De sista åren av min yrkeskarriär gick jag från det stora perspektivet till det lilla, och med utgångspunkt från Ideon här i Lund jobbade jag med att starta upp företag inom den medicinska branschen. De senaste 10-20 åren har jag också varit aktiv som fritidspolitiker för Liberalerna i Lund.

Vi är nog en del som har en suddig bild av vad en styrelse gör. Skulle du kunna förklara?
Kraftringen är ett företag som ägs av Lund, Eslöv, Hörby och Lomma kommun och styrelsens uppdrag är att representera dessa ägare. Styrelsens viktigaste uppdrag är att utse en VD. Och han eller hon är i sin tur ansvarig för att se till att företagets resurser tas hand om på bästa möjliga sätt. Det måste helt enkelt finnas en företagsledning som sköter om och utvecklar de resurser som finns i bolaget. 

Finns det någon skillnad mellan ett ”vanligt börsnoterat företag” och Kraftringen som är kommunägt?
Ja, Kraftringens styrelse har en del politiska aspekter att ta hänsyn till. Om våra ägare till exempel säger att miljöaspekten är viktig, så måste vi arbeta in den i våra planer. För Kraftringen är det viktigt att vara ett hållbart företag som finns kvar om 20 år, och på goda meriter.

 ”Jag tycker att alla ska vara medvetna om att energibranschen står inför en omvandling. Det storskaliga perspektivet kommer att kompletteras av ett småskaligt perspektiv, och i det landskapet ska Kraftringen, precis som alla andra, hitta rätt.”

Hur utses man att sitta i styrelsen?
Det här är också en punkt där vi skiljer oss från ett börsbolag. Eftersom vi är kommunägda så hamnar man här beroende på hur valresultatet ser ut i ägarkommunerna. Kraftringens styrelse utses av ägarna på årsstämman, som alltså är i morgon.

Vad innebär det att vara ordförande?
Som ordförande sätter man dagordningen för styrelsemötena och ser till att styrelsearbetet leds på ett effektivt sätt. Rent praktiskt går det till så att styrelsens arbetsutskott tillsammans med företagsledningen beslutar om vilka ärenden som ska upp agendan på nästkommande styrelsemöte.

Du har fram tills nu varit förste vice ordförande. Vilken skillnad innebär det att du nu blir ordförande?
Som ordförande måste man se till att man sitter på 100 % av informationen och man måste även ha regelbunden direktkontakt med vd:n. 

Vad jobbar styrelsen med just nu?
På sistone har det handlat mycket om vår entreprenadverksamhet och de nya elregleringarna som regeringen just nu diskuterar. Sedan ligger en hel del fokus på vad som händer på kraftvärmesidan. Vi är stora och duktiga på fjärrvärme och har byggt Örtoftaverket men det finns en hel del konkurrens på värmemarknaden och för oss i styrelsen gäller det också att kunna agera på politisk nivå till fördel för fjärrvärme. 

Vad tycker du är roligast med att sitta i styrelsen?
Här får jag chansen att kombinera min erfarenhet från näringsliv och politik. Personligen anser jag att det här är en drömbefattning. Det finns ingen tvekan om att hela energiområdet är i omvandling. Konsumenten kommer snart att bli sin egen elproducent, och exakt var detta kommer att landa det vet ingen riktigt, med det är en spännande process.

Varför blev det just Kraftringen?
Jag hade förmodligen haft möjlighet att välja en annan styrelse eller nämnd, men när jag valdes in 2014 var det för att jag var övertygad om att det var just Kraftringen jag ville sitta i. För mig var och är Kraftringen den mest spännande kommunala verksamheten.  

Har du något du vill förmedla till alla som läser det här?
Kraftringen har en årsomsättning på ca 3 miljarder kronor och är ett av Sveriges största energiföretag, det är lätt att glömma. Dessutom är vi landets femte största elnätsbolag. Vi är en betydelsefull aktör på marknaden.

Till slut, vad gör du när du inte är här?
Då har jag fullt upp. Jag har barn och barnbarn i stan. Sitter i kommunfullmäktige. Är kassör för Liberalerna i Lund. Tränar på Gerdahallen. Läser och lyssnar på musik.

Tack för pratstunden Karl och välkommen som ordförande!

Namn: Karl Branzén
Arbetar som: Ordförande i Kraftringens styrelse
Har suttit i styrelsen sedan: 2015
Bor: I Lund

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon