Sol, sommar – och elpriser som ökat på grund av torkan

Vilken sommar vi har haft! Soligt och varmt, inte ett moln i sikte och många härliga möjligheter till sköna bad. Och dessutom – inte en regndroppe på månader. Det är torrt i skog och mark. Bönderna har haft enorma problem att hitta foder till sina djur. Skogsbränder har härjat vilt. Även elproduktionen har påverkats, och priserna på den nordiska elbörsen Nord Pool har kilat i höjden.

Den el som produceras i Sverige kommer huvudsakligen från norrländska vattenkraftverk. 
Vattenkraft är en ren och förnybar energikälla med minimal miljöpåverkan. Men, det finns en hake. Produktionen är beroende av vatten, och just nu har nivåerna i magasinen sjunkit till extremt låga nivåer. En begränsad tillgång, i kombination med en stor efterfrågan, har lett till generellt stigande elpriser. 

Har du ett elhandelsavtal med rörligt pris? I så fall blir förmodligen nästa faktura högre än motsvarande i fjol (vem minns inte den regniga sommaren 2017?). 

Rörligt elavtal historiskt billigare i längden

Ett rörligt elpris ändras varje månad och kan variera mycket från gång till gång. Ibland går priserna upp, andra gånger går de ner. Trots allt visar historiska siffror att ett rörligt avtal blir billigare i längden jämfört med ett fastpris-avtal. Precis som hela landet hoppas vi nu på ett stabilare väder och lägre elpriser.

Har du frågor om elpriset?

Du är alltid välkommen att kontakta vår kundservice. Vi finns på 020-32 61 00 vardagar mellan klockan 8:00 och 17:00. Självklart går det även bra att skicka ett mejl eller att chatta med oss här på kraftringen.se.

Att minska energianvändningen är enklare än vad du kanske tror. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad. Här hittar du några av våra bästa tips för att spara energi.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon