Klippan Yllefabrik väljer solel från Forsby

Solen lyser från en klar hösthimmel. På den lilla landsvägen som leder mellan Krika och Klippan är byggnationen av Kraftringens nya solcellspark i full gång. Stativen är monterade och fast förankrade i marken och själva panelerna håller som bäst på att monteras. Petter Magnusson tar ibland vägarna förbi för att se hur solcellsparken växer fram.

- Det ska bli intressant att se när solcellerna börjar producera. Det här är ju verkligen lokalproducerad energi, i ordets rätta mening, säger han. Jag har dessutom hört att solpanelerna kommer att samsas med en fårflock när allt är klart, och det är ju ganska kul med tanke på vad jag själv arbetar med.

Petter_yllefabriken_800x500px.jpg

Petter driver anrika Klippan Yllefabrik. Ett företag som är välkänt för alla Klippanbor och som legat på Järnvägsgatan sedan starten 1879. Petters företag producerar plädar, hemtextilier och garn och råmaterial är bomull, ull och lin, naturmaterial av högsta kvalitet.

På Järnvägsgatan hittar man huvudkontor och fabriksbutik i en vackert röd tegelbyggnad. Själva produktionen fanns även den ursprungligen här, men sker nuförtiden i egen fabrik i Lettland.

Vinden är trots solskenet svagt kylig och ett av träden på den kullerstensbelagda gården har precis börjat skifta i intensivt orange. Just färger är något det finns gott om inne i butiken. Mjuka plädar i mjukaste ull täcker väggarna från golv till tak.

Kraftringen_KYF2.jpg

Fingrarna drar sig oemotståndligt till den närmsta pläden som är precis så mjuk som den ser ut. Man känner genast för att krypa upp i mysfåtöljen tillsammans med en varm kopp te och i sällskap med en av Petters plädar.

- Jag är femte generationen som driver yllefabriken, förklarar Petter. Det är jag, min syster och min far som för vidare traditionen. Redan från början har vi använt 100 % naturmaterial. Vi brukar säga att vi vill lämna så små avtryck som möjligt och arbeta med resurser som redan finns.

De höga kvalitetskraven är en av anledningarna till att Klippan Yllefabrik nyligen valde att byta elleverantör.

Yllefabriken_petter_ute.png

- Ja, vi är nu kunder hos Kraftringen. Jag har valt att teckna ett elavtal som kallas ”El från Trakten”. Det är ett rörligt elavtal och som man hör på namnet är det el som produceras lokalt. Bland annat kommer ju solelen från solcellsparken i Forsby att ingå.

- Precis som alla andra kämpar vi med höga elräkningar, men med det nya elavtalet kan vi i alla fall stödja den förnybara energiproduktionen här i Skåne. Det känns dessutom viktigt att vårt val av energi ligger i linje med allt annat vi gör - lokalproducerat och hållbart.

Marken solparken byggs på är vald med omsorg. Den är näringsfattig och de senaste tre decennier har det bara vuxit gräs på området. När allt är på plats kommer området att inhägnas och sås in med blommande ängsväxter, dessutom kommer solparken att få tjänstgöra som betesmark åt en flock får.
Att Petter brinner för sitt yrkesområde är tydligt. Han kan produktionsprocessen på sin fem fingrar.

- Den genomsnittliga storleken på en fårflock i Sverige är 12 - 20 djur. Fåren brukar klippas en gång om året och för att skapa en pläd behövs ull från ett får. Att klippa är en konst och vi har en duktig medarbetare, Calle, som åker land och rike kring för att se till att vi får den ull vi behöver.

Frågan är då om fårflocken i Forsby kommer att bidra till några av fabrikens kommande plädar, men det kan han inte garantera så där på rak arm.

- Det får jag stämma av med Calle, men kul hade det varit. Det hade verkligen blivit en lokalproducerad pläd, avslutar Petter.


Solceller_familj.png
Hos Per och Emelie i Forsby lånar vi plats för att sätta upp solcellspanelerna. Fältet kommer även att fungera som betesplats för ett 15-tal glada tackor under sommarhalvåret. Så här ser solcellsparken ut från ovan någon vecka innan invigningen den 4 oktober.

OM KLIPPAN YLLEFABRIK

  • Grundades 1879 i skånska Klippan, där företaget än idag har huvudkontor, lager och fabriksbutik.
  • Drivs idag av fjärde och femte generationen.
  • Allt från inköp av råvara till färdig slutprodukt sker i egen regi, vilket ger full spårbarhet.
  • Ca 600 000 plädar tillverkas årligen, vilket motsvarar ull från lika många får.

Information från: www.klippanyllefabrik.se


OM EL FRÅN TRAKTEN

El från trakten är en satsning för dig som vill handla så mycket du kan från lokala producenter. Elen produceras i Kraftringens skånska anläggningar och kommer från biomassa, vind och sol.

El från trakten är ett elhandelsavtal med rörligt elpris där priset varierar varje månad. Ursprungsgarantier från lokala kraftverk garanterar lokalt producerad el.

Läs mer om El från Trakten

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon