Till startsidan
Translate

Frågor och svar om fjärrvärme

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om fjärrvärme. Klicka på frågan för att komma direkt till svaret längre ner på sidan. 

Kan vem som helst få fjärrvärme?

Fjärrvärmen byggs ut område för område. Om du bor där det finns fjärrvärme kan du bli ansluten när som helst. Bor du nära ett fjärrvärmeområde kan en utbyggnad bli aktuell om det finns intresse från ett stort antal villaägare i ditt område. Om du bor långt ifrån ett fjärrvärmeområde rekommenderar vi ett annat uppvärmningsalternativ då installationen kommer att bli mycket kostsam för dig. Är du intresserad av att skaffa fjärrvärme eller vill veta om det finns fjärrvärme i ditt område kan du skicka en intresseanmälan till oss.

Hur bra är fjärrvärme jämfört med andra värmeslag?

Ur miljöhänseende kan du inte välja ett bättre värmeslag. Dessutom är den mer driftsäker än en värmepump och kräver väldigt lite underhåll jämfört med ett pelletssystem. Samtidigt är den ren och tyst och du behöver inte montera någonting på fasaden.

Om du är intresserad av att få veta mer om andra uppvärmningsformer kan du kontakta en oberoende energi- och klimatrådgivare i din kommun. Kontaktinformation hittar du på kommunens webbplats.

Kan jag få avdrag när jag byter till fjärrvärme?

Ja, du kan få 30 % i ROT-avdrag på din installationskostnad.

Hur går installationen till?

Vi sköter hela installationen åt dig. Om du inte redan har ledningar dragna ända fram till huset måste vi gräva från gatan och in. I sådana fall återställer vi din trädgård efteråt. Vi tar också hand om bortforslingen av din gamla panna, eventuell oljetank och andra delar som hört till det gamla systemet.

Utförs allt arbete av Kraftringen?

Vi samarbetar med Prometera och Relacom när det gäller mätarrelaterade tjänster (till exempel felsökning, kontroller och mätarbyten). Medarbetarna hos dessa entreprenörer arbetar i enlighet med våra uppföranderegler för leverantörer.

Kommer varmvattnet att räcka utan varmvattenberedare?

När du har fjärrvärme behöver du ingen varmvattenberedare. Din nya värmeväxlare har nästan obegränsad kapacitet eftersom du har värmesystemet för en hel stad i ryggen.

Vad kostar fjärrvärmen?

Fjärrvärmen byggs ut i öppen konkurrens med andra värmeslag. Priserna är därför marknadsmässiga och ofta lägre än för andra värmeslag. Vi är en Reko-märkt fjärrvärmeleverantör vilket säkerställer att du som kund har full insyn i hur vår prissättning går till. Läs mer på www.svenskfjarrvarme.se.

Installationskostnaden för fjärrvärme kan bli dyrare än en installation av värmepump. Samtidigt är fjärrvärme en investering då systemet håller i cirka 50 år. En värmepump håller i 15-20 år.

Du kan välja att teckna ett rörligt eller fast fjärrvärmeavtal. Här kan du se våra fjärrvärmepriser. Kontakta kundservice för att teckna ett fjärrvärmeavtal.

Vad gör jag om det är kallt i min bostad?

Kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller fastighetsskötare om du tycker att ditt hem inte är tillräckligt uppvärmt.

Har du fler frågor?

Du är alltid välkommen att ringa oss på 020-32 61 00 eller skicka e-post till oss om du undrar över något.


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]