I Remmarlöv bryggs ölen på lokala råvaror och energi från trakten

När vi svänger in på grusplanen till Remmarlövs Bryggeri sitter gårdskatten och njuter i solgasset. Den har slagit sig ner i rabatten framför några dahlior som envist blommar vidare trots novemberkylan. Här, på den på den skånska slätten, bara några kilometer från Eslöv har vi stämt möte med Håkan Nilsson.

Det är Håkan som tillsammans med sin fru Michéle startade det lilla bryggeriet 2014. Sedan dess har mikrobryggeriet satt ett tydligt avtryck på såväl den skånska som den svenska ölkartan och idag finns det över 30 olika produkter i sortimentet. Allt från öl till alkoholfri julmust och hallonsoda gjord på riktiga bär.

Håkan har valt Kraftringen som sin elhandelsleverantör med avtalet ”El från Trakten”, och det är därför vi idag är inbjudna att höra historien bakom bryggeriet.

1_remmarlov3.jpg

Håkan tar emot i dörren till det lilla gårdsbryggeriet. Bakom den rustika träporten döljer sig ett stort bryggrum och ett lagerrum.

- Det lokala och det hållbara ligger mig varmt om hjärtat, förklarar Håkan. Jag är 5:e generationen som äger gården, och när man arbetar så nära jorden får man ett visst bonnförnuft.
Eftersom det handlar om livsmedelproduktion förses vi med rejäla skoskydd innan vi slussas in i brygg- och jäsningsrummet. I det kyliga rummet samsas enorma ståltankar där malt, vatten och jäst ska jäsa klart under några veckors tid. Doften är söt och kryddig och kommer från humlen som tillsätts i slutet av processen.

- Min farfarsfar köpte ägorna 1874 och jag har fortsatt i mina förfäders spår, fortsätter Håkan. När jag tog över gården valde jag att initialt satsa på hönsuppfödning och äggproduktion. Men, på gården stod en oanvänd ekonomibyggnad som inte lämpade sig för hönsuppfödning - och jag började fundera på en alternativ användning. Det var då jag insåg att mitt ölintresse kanske var större än vad jag var medveten om.

remmarlov10.jpg

Hampus, som arbetar som bryggare, har precis satt dagens öl på jäsning. För att få rätt balans på smakerna gäller det att både ha känsla och kunskap.

Det första sortimentet bestod av tre ölsorter som omgående mottogs med öppna armar. Lokaltidningen gjorde en intervju och ordet spreds snabbt: Den lilla orten Remmarlöv med sina 150 invånare hade ett eget öl.

- Vi såg att lokalbefolkningen blev lite stolt över sitt lokala bryggeri så vi bestämde oss för att satsa, förklarar Håkan. Vi har alltid försökt att göra en smakrik öl för gemene man.

- Jag skulle säga att det som definierar våra produkter är den höga kvalitén och de lokala råvarorna. Vattnet kommer från egen borra, en stor del av kornet odlas på grannens gård och elen, den kommer från Kraftringens kraftvärmeverk som ligger några åkrar bort.

Det är tydligt att Håkans kunder efterfrågar lokalproducerade och spårbara produkter som är framställda på ett hållbart sätt.

- Som lantbrukare har det tänket alltid funnits, det är inget nytt. Det gäller att ta tillvara på saker och ting, att återanvända och inte skapa avfall.

Som ett exempel pekar han på den förbrukade malten som istället för att slängas istället säljs till en granne. Denne använder sedan malten som utfodring till korna.
I produktionen har Remmarlöv valt att testa gammal kulturspannmål som alternativ till det moderna kornet. Man har sett att de gamla sädessorterna är mer uthålliga för väderförändringar och ger en annan karaktär på ölen av de moderna maltsorterna. När man i jordbruket ersatte gamla tiders spannmål med nya högavkastande sorter missade man enligt Håkan vissa saker. Eftersom korn är rikt på både vitaminer och proteiner bryggde man förr i världen öl för att bevara nyttigheterna i sädesslaget.

2_remmarlov9.jpg

Gårdens styrka på tre man består av Håkan, Andreas och Hampus. Hampus är huvudbryggare och ansvarar för att ta fram nya smaker, dessutom är han en skicklig formgivare som tar fram fantastiska etiketter till flaskor och burkar.

Ett bryggeri är energikrävande och för att hålla ölen på rätt temperatur behövs stora kylaggregat. Att välja rätt elhandelsavtal är därför viktigt för Håkan.
-Det känns bra att ha en lokal energileverantör som finns på orten. Därför har vi valt förnybar el från Örtoftaverket. Själva verket ligger ju bara någon kilometer bort. Vi strävar ju efter att vara spårbara och lokala i allt vi gör och då passar Kraftringen in i den bilden.

När vi lämnar gården har ytterligare två katter dykt upp och vi får veta att de i allra högsta grad bidrar till gårdens hållbarhetsarbete.
- De här katterna är duktiga musfångare och det är i en viktig funktion på en gård. Här gör vi saker och ting så hållbart och naturligt som möjligt, avslutar Håkan.


OM REMMARLÖVS GÅRDSBRYGGERI
Remmarlöv är ett familjeägt hantverksbryggeri på slätten i hjärtat av Skåne, 5km sydväst om Eslöv. Då jordbruk har varit en stor del av gårdens historia känns det naturligt att ta ansvar för jorden och man strävar därför mot en minskad energiåtgång och en hållbar utveckling.
Läs mer på www.remmarlov.se

OM EL FRÅN TRAKTEN
El från trakten är ett elhandelsavtal med rörligt pris. Elen kommer från våra skånska anläggningar och är en satsning för de kunder som vill handla el från lokala producenter. Elen produceras från biomassa, vind och sol. Det största kraftverket är Örtoftaverket på slätten utanför Eslöv. Det senaste tillskottet är solparken i Forsby söder om Klippan där fårskötsel kombineras med solproduktion.
Läs mer om El från Trakten

remmarlov12.jpgremmarlov11.jpg

El från trakten

JA TACK! Jag väljer El från trakten

Se priser och teckna avtal här!

Information från Kraftringen Energi AB (elhandel).

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon