Ringmärkning av årets storkar i Flyinge
Kraftringen sponsrar projekt och verksamheter som gynnar samhället och har under flera år samarbetat med Storkprojektet i Skåne. Storkprojektet är ett projekt under den ideella föreningen Naturskyddsföreningen i Skåne som kämpar för att regionen ska få tillbaka sin symbol – den vita storken, som en gång var en vanlig fågel i södra Sverige.
Den 15 juni var vi med när årets storkungar ringmärktes på Flyinge Kungsgård, utanför Lund. Vi sponsrade, liksom tidigare år, en kranbil för att nå storkbona som är placerade högt uppe på hustaken. Med hjälp av kranbilen plockades storkarna ner från bona och väl på marken satte Emma Ådahl, ansvarig för ringmärkningen, färgglada ringar runt deras ben. Ringarna symboliserar storkens nummer. Anledningen till att man ringmärker är i första hand för att kunna följa de enskilda storkarnas rörelser och/eller häckningar, och sekundärt för att man ska kunna se skillnad på vilda storkar och storkar som är uppfödda i hägn.
Årets storkar var cirka sex veckor gamla och spelade döda under hela ringmärkningen, en överlevnadsinstinkt som de utnyttjar när de blir rädda. När märkningen var klar placerades storkarna i bona igen och där stannar de ett par veckor till innan de är flygfärdiga.
Storkprojektet i Skåne
Tack vare projektet finns idag ett 50-tal fritt häckande par som utan hjälp föder upp sina ungar. På hösten, i månadsskiftet augusti-september, flyttar årsungarna söderut för att övervintra i Afrika eller Sydeuropa. Läs mer om Storkprojektet i Skåne.