Här kombineras hållbart jordbruk och elproduktion - ger dubbel behållning

På en äng i Forsby, utanför Klippan går en flock får och betar förnöjt. Lamningen är i full gång och nyligen har den lilla flocken utökats med ett antal ulliga nytillskott. Fåren är dock inte de enda som befolkar ängen - här finns även runt 4 500 solpaneler, strategiskt utplacerade för att kunna producera så mycket energi som möjligt under soliga dagar.

Publicerad: 11 maj 2023.

Solpanelerna är inget som bekommer fåren, tvärtom ger de både skugga och skydd, och ett extra saftigt gräs.

Anläggningen i Forsby invigdes 2022 och är Kraftringens första solpark, ett innovativt projekt där förnybar energiproduktion kombineras med hållbart lantbruk. 

Det är familjen Hult - Emelie och Per - som äger och arrenderar ut marken där solparken står. De driver även Forsby Ängar, ett lantbruk med ett spännande regenerativt fokus.

Emelie och Kraftringens affärsutvecklare Adam Jomaa möttes vid Emelies köksbord hemma i Forsby och pratade om vad solparken inneburit, både för lantbruket och för framtidens hållbara energiproduktion.

Samtalet kan du lyssna på i vår podd Kraftkällan här nedan.

Emelie och Adam diskuterade bl.a. hur det fungerar med får i en solpark, hur lokalsamhället varit involverat i projektet och vilka utvecklingsmöjligheter de ser framöver för solparken i Forsby.

– Vi har varit väldigt engagerade under hela processen i utformningen av parken, säger Emelie. Ytan är på tre hektar och består av mark som vi använt för att odla vall, dvs gräsfoder, till våra kor och får. 

I vårt samarbete med Kraftringen kommer vi att göra precis samma sak som vi hade gjort ändå - det vill säga odla vall. Fast nu med ett lite högre markarrende än om vi bara haft fåren på marken, förklarar Emelie.

– Att kombinera jordbruk och elproduktion är ett hett ämne som kommer i framtiden. Det finns så många möjligheter. Jag har till exempel lekt med tanken att odla kål mellan panelerna. Vi funderar även på att låta gäss vistas i parken när inte fåren är där. Gäss behöver skydd från ovan och är även de ett betande djur men de betar på ett annat sätt än fåren.

FåriForsby_3.jpg
Det händer mycket i solparken just. Många lamm har fötts och det har blivit både tvillingar och trillingar. Med en aktiv betesplanering går det att stärka betesmarken och den biologiska mångfalden

– Solparken i Forsby är varken landets största eller första. Däremot har vi ambitionen att den ska bli den bästa genom att hela tiden utveckla konceptet, genom att lära nytt och testa nya saker, berättar Adam. Vi har ett nära samarbete med olika lokala aktörer. Ett exempel är Krika bygdeskola som ligger en kilometer bort och som använt parken i sin undervisning i hållbar energiproduktion och biologisk mångfald.

– Behovet av förnybar elproduktion är stort, inte minst här i Skåne. Samtidigt måste vi värna den goda åkermarken som vi har i den här delen av landet. Då gäller det att vara innovativ och hitta nya lösningar. Genom att kombinera jordbruk med hållbar energiproduktion ser vi en spännande lösning som alla vinner på.

Här kan du läsa mer om solparken i Forsby. Vi uppdaterar sidan löpande med allt som händer på den gröna ängen.

Solelen går att beställa genom elavtalet El från trakten

Mängden el som produceras i solparken är begränsad och går att köpa genom Kraftringens elhandelsavtal El från Trakten. Det är ett rörligt elavtal för konsumenter med extra höga miljökrav.

- Med elavtalet El från Trakten vill vi ge våra kunder möjligheten att köpa el som producerats i hjärtat av Skåne, förklarar Adam. I El från trakten ingår även el som producerats i våra skånska vindkraftverk och i vårt bioeldade kraftvärmeverk i Eslöv.

Äger du mark som kan vara lämplig för en framtida solpark? Kontakta Adam!

Vi på Kraftringen vill att det byggs fler solparker i Skåne, men det ska göras på rätt typ av mark för att inte konkurrera med livsmedelsproduktion. Därför vi vill se att den mark som används för solparker är lågproduktiv jordbruksmark (t.ex. betesmark, vallodling, mark i långliggande träda, energiskog), lågproduktiv skogsmark, förorenad mark etc. Om du är markägare till den typen av mark får du gärna höra av dig till mig.

På den här sidan visar vi en inbäddad chatt. För att du ska få se chatten måste du godkänna att vi använder funktionella cookies på din dator. Klicka på knappen Cookie-inställningar för att justera inställningarna.
chat-bubble-icon